Care este starea adolescentei care a primit o inimă artificială. Medic: "Totul a apărut brusc, inima se dilata extrem, era imobilizată pe patul de spital"

Care este starea adolescentei care a primit o inimă artificială. Medic: "Totul a apărut brusc, inima se dilata extrem, era imobilizată pe patul de spital"

Prof. Dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, a explicat cum a decurs operaţia în cazul fetei în vârstă de 17 ani, acesta fiind primul transplant de inimă artificială la un copil, din România.

Prof. Dr. Horaţiu Suciu a explicat într-un interviu acordat News.ro că evoluţia stării de sănătate a fetei în vârstă de 17 ani a dus la efectuarea acestei proceduri, în sensul în care fata s-a îmbolnăvit grav în decurs de numai 2-3 luni. Părinţii ei au fost şocați să afle că fata are cardiomiopatie dilatativă, o afecţiune care presupune dilatarea extremă a inimii. Dr. Suciu spune că fata era dependentă de medicamente, imobilizată pe patul de spital.

„Am fost oarecum forţaţi de împrejurări, de evoluţia clinică a acestei tinere, pentru că ea a devenit bolnavă manifest doar de aproximativ 2-3 luni, totul a apărut brusc, mi-au spus şi părinţii că a fost un şoc pentru ei aflarea acestei veşti, ei ştiau că au o fată absolut sănătoasă şi iată că a apărut această nenorocire, afecţiunea se numeşte cardiomiopatie dilatativă şi se manifestă prin dilatarea extremă a inimii şi această inimă devine neperformantă, făcându-l pe pacient să se simtă foarte rău”, a relatat Prof. Dr. Horaţiu Suciu.

Această intervenție este una în premieră în țara noastră, iar în sala de operație a fost o echipă complexă.

„A fost o intervenţie mai puţin convenţională, de implantare a acestui dispozitiv, care denumit ştiinţific este dispozitiv de asistare circulatorie, mai pe înţelesul tuturor ar fi vorba de o inimă artificială în sensul că, ştim cu toţii, inima este o pompă care pompează sânge şi implicit viaţă, iar sunt unele situaţii când această pompă la unii pacienţi se defectează şi soluţia este transplantul cardiac, la mulţi dintre aceşti pacienţi. Din păcate nu toţi pacienţii pot aştepta în siguranţă această inimă, această şansă reprezentată de transplant, singura metodă care asigură vindecarea, dar pentru unii dintre ei care sunt într-o stare foarte gravă şi în iminenţa de a-i pierde există posibilitatea de a implanta acest dispozitiv care are rolul de punte către transplant, mai precis rolul de a-i ţine în viaţă într-o stare clinică bună şi cu o viaţă bună calitativ, să aştepte în siguranţă un transplant (...). E bine că şi în ţara noastră există această posibilitate, sunt dispozitive extrem de performante şi foarte delicate, cu o tehnologie de vârf, e bine că şi pacienţii români pot să beneficieze de ele, ştiinţa evoluează, trebuie să fim în pas cu ea”, a explicat Prof. Suciu.

Medicul spune că starea fetei este una bună postoperator.

„Evoluţia postoperatorie este încurajatoare şi este prezentă, cooperantă, bucuroasă de noua stare în care se simte şi e un pacient cum ne-am dori să fie cu toţii, este optimistă şi îşi doreşte să meargă acasă”, a afirmat Prof. Dr. Suciu.

Citiți AICI interviul integral
Comenteaza