Care sunt cauzele migrenei abdominale. Află totul despre simptome și tratament

Care sunt cauzele migrenei abdominale. Află totul despre simptome și tratament
| Foto: Pexels / Pavel Danilyuk

O migrenă abdominală este un tip de migrenă care afectează mai ales copiii cu vârste între 7 și 10 ani.

Ce este migrena abdominală?

Spre deosebire de migrena tipică, migrena abdominală se manifestă prin episoade de durere abdominală de intensitate moderată până la severă. Aceste episoade pot dura între una și 72 de ore, având o durată medie de aproximativ 17 ore. Intensitatea durerii poate fi suficient de mare încât să afecteze activitățile zilnice ale persoanei în cauză, potrivit echipei medicale MedLife.

Aproximativ 2% din copii suferă de migrenă abdominală. Aceasta apare doar rareori la adulți, este asociată cu istoricul familial și afectează mai mult fetițele. Copiii care suferă de migrene abdominale sunt predispuși și la dureri de cap la vârsta adultă. Cele mai frecvente simptome sunt durerile, starea de greață, crampele abdominale și starea de vomă, paloare și sensibilitate la lumină sau sunet. Între episoade, copilul/adultul este perfect sănătos.

O migrenă abdominală poate fi ușor confundată cu alte cauze mai frecvente ale durerilor de stomac la copii, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boala Crohn.

În numeroase cazuri, copiii care suferă de migrene abdominale vor suferi de migrene și în perioada adultă, deși de cele mai multe ori simptomele devin mai ușor de identificat.

Care sunt simptomele migrenei abdominale?

Principalul simptom al unei migrene abdominale este durerea din jurul buricului care se simte apăsătoare. Intensitatea durerii poate varia de la moderat la sever.

Alături de durere, copiii vor avea aceste simptome:

  • greață;
  • vărsături;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • paloare (piele palidă);
  • durere de cap (cefalee);
  • letargie sau oboseală;
  • debut și încheiere bruscă a episoadelor.

În unele cazuri, pot apărea și alte simptome tipice migrenei, cum ar fi sensibilitatea la lumină (fotofobie) și sensibilitatea la zgomote (fonofobie).

Fiecare atac de migrenă durează între o oră și trei zile. Între atacuri, copiii sunt sănătoși și nu au simptome.

Simptomele unei migrene abdominale sunt similare cu cele ale multor alte afecțiuni gastrointestinale ale copilului - adică a celor care implică sistemul digestiv. Diferența este că simptomele migrenei abdominale vin și trec la intervale de câteva zile până la luni fără simptome. De asemenea, fiecare episod de durere abdominală este foarte similar.

Care sunt factorii de risc ai migrenei abdominale?

Migrenele abdominale sunt mai frecvente la copiii care au rude apropiate cu cefalee migrenoasă. Un studiu a descoperit că mai mult de 90 la sută dintre copiii cu această afecțiune aveau un părinte sau o frate cu migrene. Afecțiunea este mai frecventă la fete.

Posibilii factori declanșatori includ:

  • înghițirea unor cantități excesive de aer;
  • epuizarea;
  • răul de mișcare;
  • stresul;
  • deshidratarea;
  • exercițiile fizice;
  • alimente bogate în amine (ex: citricele, ciocolata, brânza, salamul și șunca);
  • alimente care conțin aditivi de arome, coloranți și glutamat monosodic;
  • luminile intermitente.

Care sunt cauzele apariției migrenei abdominale?

Nu se știe cu exactitate care sunt factorii care provoacă migrenele abdominale. Boala ar putea împărtăși unii dintre aceiași factori de risc ca cefaleea migrenoasă.

O teorie este aceea conform căreia migrena este declanșată de modificări ale nivelului histaminei și serotoninei din organism. Ambele substanțe sunt produse în mod natural de organism și pot fi responsabile atât de migrenele abdominale cât și de cele care se manifestă prin dureri de cap. Specialiștii sunt de părere că nivelul acestor substanțe în organism este influențat de stres și anxietate, susținând astfel teoria conform căreia durerile abdominale de acest gen ar putea avea cauze psihologice. În plus, anumite alimente, precum ciocolata, mâncarea chinezească și carnea procesată conțin anumite substanțe chimice care pot declanșa migrene abdominale.

O altă teorie este că migrenele abdominale provin dintr-o problemă în legătură dintre creier și tractul gastric. Un studiu foarte mic a găsit o legătură între această afecțiune și mișcarea mai lentă a alimentelor digerate prin intestine.

În ce constă diagnosticul migrenei abdominale?

Migrena abdominală poate fi dificil de diagnosticat. Nu există un test de diagnostic special pentru migrenele abdominale. Medicul va începe întrebând despre istoricul medical al copilului dvs. și istoricul medical al familiei. Copiii cu migrene abdominale au adesea membri ai familiei care suferă de migrene.

Migrenele abdominale sunt diagnosticate la copiii care îndeplinesc aceste criterii:

  • cel puțin cinci atacuri de dureri abdominale care durează fiecare între 1 și 72 de ore;
  • durere surdă sau apăsătoare în jurul buricului care poate fi de intensitate moderată până la severă;
  • cel puțin două dintre aceste simptome: pierderea apetitului, greață, vărsături, pielea palidă;
  • nicio dovadă a unei alte afecțiuni gastro-intestinale sau a unei boli renale;
  • absența completă a simptomelor între atacuri.

De asemenea, medicul va efectua un examen fizic. Teste precum ecografia sau endoscopia pot fi făcute pentru a căuta afecțiuni care prezintă simptome similare, cum ar fi:

  • refluxul gastroesofagian;
  • boala Crohn;
  • blocajul intestinal;
  • ulcerul peptic;
  • boala de rinichi;
  • colecistita (inflamația vezicii biliare).

Criterii de dignostic (ICHD-3, 2018)

Durere abdominală: caracter difuz, surd(nu este ca o colica), intensitate moderată sau rareori severă, localizată periombilical,

Episodul durează între 1 si 72 ore dacă nu se intervine eficient.

Simptomele sunt însoțite de cel puțin două dintre următoarele: pierderea poftei de mancare (anorexie); greață, vărsături, paloare vizibilă.

Investigațiile clinice, de laborator și imagistice nu evidențiază o altă cauză a durerilor.

Pentru a pune diagnosticul trebuie să fi avut loc minim cinci episoade ce îndeplinesc aceste criterii.

Care sunt opțiunile de tratament pentru migrena abdominală?

Tratamentul migrenei abdominale vizează ameliorarea simptomelor acute și reducerea frecvenței și severității atacurilor. Unele din aceleași medicamente utilizate pentru tratarea cefaleelor migrenoase ajută, de asemenea, în cazul migrenelor abdominale, inclusiv:

  • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
  • medicamente anti-greață;
  • triptanii.

De asemenea, asigurați-vă că copilul doarme suficient, mănâncă mese obișnuite pe tot parcursul zilei și bea o mulțime de lichide (fără cafeină). Dacă copilul varsă, oferiți-i lichide suplimentare pentru a preveni deshidratarea.

Anumite alimente - cum ar fi ciocolata și alimentele procesate - pot declanșa migrene abdominale. Păstrați un jurnal al dietei și atacurilor de migrenă pentru copilul dvs. pentru a vă ajuta să identificați alimentele declanșatoare și să le evitați în viitor.

Ce complicații sunt asociate cu migrena abdominală?

Migrenele abdominale pot fi destul de severe încât să îi țină pe copii departe de școală câteva zile la un moment dat. Deoarece această afecțiune nu este ușor de diagnosticat, având simptome similare bolilor gastrointestinale, copiii care sunt diagnosticați greșit pot fi supuși unor proceduri inutile.

În plus, există studii care arată că migrenele pot afecta pe termen lung organismul, de aceea diagnosticarea cât mai precoce este foarte importantă. De asemenea, este bine să informați doctorul dacă apar noi simptome, pe lângă cele deja cunoscute, deoarece acestea pot ascunde alte afecțiuni mai grave.

Cum poate fi prevenită apariția migrenei abdominale?

O migrenă abdominală poate fi dificil de prevenit, deoarece cauza este încă neclară. Cu toate acestea, vă puteți proteja prin evitarea oricăror factori declanșatori cunoscuți. Aceștia pot varia de la o persoană la alta. Păstrarea unui jurnal al activităților, emoțiilor și alimentației poate ajuta la identificarea potențialilor declanșatori. În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente care să ajute la prevenirea episoadelor de migrenă abdominală.

Se recomandă vizita imediată la medic dacă migrena abdominală este acompaniată de simptome mai severe, cum ar fi:

  • confuzie;
  • amețeală;
  • vărsături severe;
  • dureri în piept;
  • slăbiciune musculară;
  • febră;
  • pierderea vederii.

Migrena abdominală reprezintă o formă specifică de migrenă, predominantă în copilărie, cu un impact semnificativ asupra stării de bine a celor mici. Recunoașterea timpurie a simptomelor și stabilirea unui diagnostic corect sunt cruciale pentru a diferenția această afecțiune de alte probleme gastrointestinale și pentru a evita proceduri nenecesare. Un management adecvat, care poate include identificarea și evitarea factorilor declanșatori, alături de opțiuni terapeutice specifice, contribuie la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții copiilor afectați.

Bibliografie

  1. „Abdominal Migraine: What to Know”, Medical News Today, 31 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/abdominal-migraine.
  2. „Abdominal Migraines”, Healthline, 25 Oct. 2017, www.healthline.com/health/abdominal-migraine.
  3. „Abdominal Migraine”, ICHD-3, 6 Feb. 2018, ichd-3.org/1-migraine/1-6-episodic-syndromes-that-may-be-associated-with-migraine/1-6-1-recurrent-gastrointestinal-disturbance/1-6-1-2-abdominal-migraine/.
  4. „Abdominal Migraine: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 17 Nov. 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24449-abdominal-migraine.
Comenteaza