Cazurile de COVID cresc și în țările cu rate mari de vaccinare. De ce imunitatea de grup e temporară

Cazurile de COVID cresc și în țările cu rate mari de vaccinare. De ce imunitatea de grup e temporară
| Foto: medical.net

Un studiu britanic a ajuns la conclutia că imunitatea de grup riscă să fie temporară. Varianta Delta provoacă în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării. 

Concluziile unui studiu britanic publicat joi în revista „The Lancet” oferă o explicaţie importantă asupra cauzei care face ca varianta Delta să provoace în continuare un număr mare de cazuri de COVID-19, chiar şi în ţările cu rate ridicate ale vaccinării, și oferă un argument în plus pentru necesitatea unei doze booster.

Studiul, efectuat de Imperial College London, arată că varianta Delta, care se transmite cu mult mai multă ușurință decât tulpinile anterioare, se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate, însă la persoanele vaccinate infecţiile au dispărut mai repede.

Totuși, persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală similară cu cea a nevaccinaţilor și pot transmite cu uşurinţă varianta Delta a coronavirusului contacţilor cu care împart aceeaşi locuinţă, relevă studiul citat de agențiile Reuters și EFE.

Autorii cercetării subliniază însă că această constatare nu slăbeşte nicidecum argumentul că vaccinarea anti-COVID-19 este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe de boală, însă observă faptul că sunt necesare dozele booster, ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.

„Imunitatea scade în decursul timpului, ea este imperfectă, aşadar transmiterea va continua, şi de aceea programul (administrării unor doze) booster este atât de important”, subliniază epidemiologul britanic Neil Ferguson, potrivit Agerpres.

Comenteaza