Ce impact are viața la oraș asupra digestiei. Studiul făcut de medici

Ce impact are viața la oraș asupra digestiei. Studiul făcut de medici

Alimentația occidentală ar putea schimba în mod fundamental modul în care intestinele noastre digeră anumite tipuri de hrană.

Alimentația occidentală duce o lipsă serioasă de fibre, iar acest lucru ar putea schimba modul în care intestinele noastre digeră materia vegetală.

Chiar dacă fructele și legumele reprezintă o parte esențială a dietei umane, oamenii de știință abia încep să înțeleagă modul în care corpul nostru descompune cel mai abundent compus organic de pe Pământ: celuloza, materialul dur care căptușește pereții celulari ai plantelor și care se regăsește sub formă de fibre alimentare în fructe și legume, scrie 360medical.ro.

Acum, un nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători a descoperit bacterii necunoscute până acum, ascunse în intestinul uman, care sunt capabile să descompună celuloza.

Timp de decenii, s-a presupus că celuloza nu poate fi descompusă de organismul uman așa cum se întâmplă în intestinele vacilor, cailor, oilor sau ale altor mamifere rumegătoare.

Abia în 2003 oamenii de știință au descoperit bacterii din intestinul uman care ar putea digera până la urmă aceste fibre.

Studiul recent s-a bazat pe genele aceleiași bacterii și a căutat să identifice altele asemănătoare.

Analiza exhaustivă a folosit mostre de fecale pentru a testa microbiomul intestinal al oamenilor din diferite epoci și regiuni.

Descoperirile sugerează că avem mai multe în comun cu animalele de fermă decât am crezut cândva.

Se pare că intestinele noastre posedă mai multe specii de bacterii mâncătoare de celuloză care ne-au scăpat până acum din vedere.

În probele fecale de la vânători-culegători, populații rurale și oameni antici care au trăit între 1.000 și 2.000 de ani în urmă, acele tipuri de bacterii erau abundente.

Cu toate acestea, la populațiile din societățile moderne, industrializate, aceleași bacterii intestinale erau „rare în mod vizibil”.

„Aceste constatări implică, în mod colectiv, un declin al acestor specii în intestinul uman, probabil influențat de trecerea la un stil de viață occidentalizat”, scriu autorii studiului, conduși de specialistul în microbiologie, Sarah Moraïs, de la Universitatea Ben-Gurion, din Israel.

Este posibil, explică cercetătorii, ca, dacă acele bacterii, este vorba despre Ruminococcus, sunt private de fibre vegetale, numărul lor în intestin să scadă.

Temerea este că aceste specii lipsă contribuie cumva la sănătatea metabolică precară în rândul oamenilor moderni și urbanizați.

Această posibilitate trebuie încă investigată, dar autorii studiului actual consideră că „ar putea exista un potențial pentru reintroducerea sau îmbogățirea intenționată a acestor specii în intestinul uman” prin suplimente alimentare sau probiotice specializate. (mai multe detalii aici)

Comenteaza