Ce spun studiile despre eficiența vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca în contextul variantei Delta

Ce spun studiile despre eficiența vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca în contextul variantei Delta

Un studiu britanic de sănătate publică a analizat gradul de protecție anti-COVID-19 a vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca în termen de trei luni, în contextul variantei Delta.

Studiul a arătat că persoanele care se infectează cu noul coronavirus, chiar dacă au primit două doze fie cu vaccinul Pfizer/ BioNTech, fie cu vaccinul AstraZeneca, pot prezenta un risc mai mare pentru ceilalți decât dacă s-ar infecta cu variantele anterioare ale coronavirusului, scrie straitstimes.com, care citează Reuters.

Cercetarea Universității Oxford a mai relevat că la 90 de zile după a doua doză a vaccinului Pfizer sau AstraZeneca, eficacitatea lor în prevenirea infecțiilor a scăzut la 75% și respectiv 61%. Studiul a avut la bază peste trei milioane de teste prelevate în Marea Britanie, din nas și din gât.

Eficacitatea a scăzut de la 85% pentru Pfizer și respectiv 68% pentru AstraZeneca. Acest lucru a fost observat la două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze. Scăderea eficacității a fost mai pronunțată în rândul celor cu vârsta de 35 de ani și peste comparativ cu cei sub această vârstă, potrivit sursei citate, scrie Ro Health Review.

Cercetătorii nu au proiectat cât de mult ar scădea protecția în timp, dar au sugerat că eficacitatea celor două vaccinuri studiate ar converge în termen de patru-cinci luni după a doua doză.

Evidențiind riscul crescut de contagiune a variantei Delta, studiul a arătat, de asemenea, că cei care se infectează, în ciuda faptului că sunt complet vaccinați, tind să aibă o încărcătură virală similară cu cei nevaccinați și infectați.

Constatările de la Oxford sunt în concordanță cu o analiză efectuată de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care indică o diminuare a protecției vaccinurilor anti-COVID-19 în timp.

Israelul a început să administreze a treia doză de Pfizer luna trecută pentru a face față creșterii cazurilor de COVID-19 determinate de varianta Delta. De asemenea, se așteaptă ca mai multe țări europene să înceapă să ofere a treia doză persoanelor în vârstă și persoanelor cu sistem imunitar slab.

Pfizer a declarat că eficacitatea vaccinului scade în timp. Luna trecută, AstraZeneca a spus că încă mai analizează cât durează protecția vaccinului și dacă va fi necesară o doză de rapel pentru a menține imunitatea, potrivit sursei citate.

Sondajul, care nu a fost încă evaluat de către alți cercetători înainte de publicarea într-o revistă științifică, subliniază îngrijorările oamenilor de știință în ceea ce privește varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, care poate infecta persoanele complet vaccinate într-o proporție mai mare decât variantele anterioare. De asemenea, cercetătorii sunt îngrijorați și în ceea ce privește transmisterea mult mai ușoară a variantei Deltei de către cei vaccinați.

Studiul a fost realizat în parteneriat cu Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii (ONS) și Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială (DHSC).

Comenteaza