Ce spune Israelul despre a patra doză de vaccin. Are eficacitate împotriva Omicron?

Ce spune Israelul despre a patra doză de vaccin. Are eficacitate împotriva Omicron?

În cadrul studiului, mai multe persoane au primit o a patra doză cu serurile Pfizer şi Moderna, iar rezultatele au fost comparate cu un grup de control format din persoane vaccinate cu trei doze.

O a patra doză de vaccin anti-COVID-19 are un efect redus în protejarea faţă de infectarea cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relevă un studiu efectuat în Israel, scrie joi agenţia DPA.

În urma administrării acestei a patra doze, lucrătorii sanitari care au participat la respectivul studiu au dobândit anticorpi restabiliţi la nivelul celor de după a treia doză, dar infectările simptomatice în rândurile lor au fost totuşi frecvente, potrivit concluziilor studiului încă neevaluat de alţi experţi.

Persoanele din acest grup infectate au resimţit simptome uşoare, dar majoritatea au avut încărcături virale relativ ridicate şi erau potenţial contagioase.

Pe ansamblu, datele studiului sugerează că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 nu creşte imunitatea, ci doar o restabileşte la nivelul de vârf de după doza a treia.

''Eficacitatea redusă în prevenirea infectărilor cu Omicron uşoare sau asimptomatice şi potenţialul infecţios al cazurilor de îmbolnăvire arată urgenţa dezvoltării unui vaccin de nouă generaţie'' , menţionează în concluzii autorii studiului, potrivit Agerpres.

''Aceste date din Israel vorbesc mai degrabă împotriva (administrării) unei a patra doze pentru toată lumea'', a remarcat pe Twitter ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach.

Totuşi, conform autorilor cercetării, persoanele vârstnice şi cele din alte grupuri vulnerabile ar putea avea un beneficiu în urma primirii acestei a patra doze de vaccin, ţinând cont de efectul potenţial al acesteia în prevenirea formelor severe de boală şi a deceselor.

În cadrul studiului efectuat în Israel circa 150 de persoane au primit această a patra doză cu serul Pfizer/BioNTech şi circa 120 cu Moderna, iar rezultatele au fost comparate cu un grup de control format din persoane vaccinate cu trei doze.

Datele unui studiu clinic în curs referitor la vaccinul Pfizer/BioNTech adaptat pentru varianta Omicron vor fi disponibile ''efectiv'' în martie, iar serul ar putea fi livrat în aprilie sau mai dacă este necesar, a anunţat directorul BioNTech, Ugur Sahin.

Comenteaza