Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă. Medicii îți exlică în detaliu care sunt pașii de urmat

Ce trebuie să faci dacă te muşcă o căpuşă. Medicii îți exlică în detaliu care sunt pașii de urmat
| Foto: medexpert.ro

Timpul petrecut în natură te poate expune la perocolul de a fi mușcat de căpușe.

Dr. Silvia Nica, medic primar Medicină de Urgență, coordonatorul Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Universitar de Urgență București, a vorbit, pentru FANATIK, despre mușcăturile de căpușe și ce trebuie să facă cineva care a avut nenorocul să cadă victimă micilor insecte.

Dr. Silvia Nica recomandă ca orice persoană să se prezinte la Urgențe, în cazul în care a fost mușcat de o căpușă, pentru a fi sigur că va evita complicațiile ulterioare interacțiunii cu temuta insectă.

”E cel mai corect ca un cadru medical să extragă căpușa sau resturile ei, pentru că, dacă încercăm noi, riscul să rămână un fragment din insectă este destul de mare. E mai corect ca persoanele mușcate de căpușe să se prezinte la o cameră de gardă, să fie scoasă insecta, și, cu ocazia acestei manevre, va fi și bine dezinfectat locul și oricum este necesară și profilaxia antibiotică pentru a nu suferi complicații.

Dacă nu suntem siguri când am fost mușcați și dacă putem să presupunem că a avut loc în urmă cu trei, patru zile este nevoie de un tratament de 10 zile cu antibiotic”, ne-a spus coordonatorul UPU de la Spitalul Universitar.

”Nu avem de unde să știm dacă o căpușă este purtătoarea bacteriei Borellia, adică a bacteriei care poate declanșa boala Lyme. Îmbolnăvirea (de boala Lyme n.r.) se face în câteva zile, luni sau chiar ani de la mușcătură.

Dar căpușa are nevoie de câteva zile pentru a introduce agentul patogen în organismul uman, tocmai de aceea este nevoie de proflaxie, e vorba de o singură doză de antibiotic în cazul adulților, și e absolut eficientă pentru a nu avea această boală”, a mai spus dr. Silvia Nica.

Etichete
Comenteaza