Cea mai bună metodă de a lupta împotriva îmbătrânirii, la îndemâna tuturor

Cea mai bună metodă de a lupta împotriva îmbătrânirii, la îndemâna tuturor
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Clinica Mayo din Minnesota, exerciţiul fizic practicat într-un anume mod ar putea fi cea mai bună alegere atunci când vine vorba de metode de a combate semnele de îmbătrânire celulară.

Conform rezultatelor unei cercetări, exerciţiul fizic de mare intensitate alternat cu intervale de odihnă ar fi cea mai bună alegere pentru încercarea de a combate îmbătrânirea celulară.

Studiul arată că prin practicarea exerciţiilor fizice intense, are loc stimularea stimularea activității mitocondriale a celulelor, o reacție chimică prin care se eliberează energie și combustibil necesar dezvoltării celulare. Această activitate scade, de obicei, cu varsta, dar acest tip de antrenament s-a demonstrat eficient în "reactivarea" celulelor.

Deși studiul nu a fost unul de amploare, implicând doar un eşantion redus, de 72 de voluntari, echipa de cercetători spune că rezultatele sunt destul de impresionante pentru a fi semnificative, scrie siencealert.com.

"Ceea ce vedem nu se poate face cu ajutorul niciunui medicament", spune unul dintre cercetatori, Sreekumaran Nair. "Având în vedere tot ce ştim până în acest moment, nu există nici un substitut pentru aceste programe de exerciții fizice atunci când vine vorba de întarzierea procesului de îmbătrânire".

Cercetătorii au studiat rezultatele obţinute de cei 36 de bărbați și cele 36 de femei, care au fost împărțiţi pe două grupe de vârstă: un grup de "tineri" de la 18 la 30 și un grup de "bătrâni" cu vârsta între 65 și 80 de ani.

Voluntarii au fost împărţiţi în trei grupe mixte de vârstă: un grup a făcut exerciţii de mare intensitate cu ajutorul bicicletelor, altul folosind greutăţi, iar, al treilea, combinând exerciţiile, timp de 12 săptămâni.

Rezultatele au arătat îmbunătăţiri evidente la nivelul celulelor musculare, în creşterea masei musculare, dar şi în ceea ce priveşte nivelul de insulină. Cele mai mari beneficii le-au avut participanții mai tineri, cu o creştere de 49% a capacităţii mitocondriale, iar la participanții mai în vârstă s-a ajuns la o creștere cu 69%, în medie.

Cu alte cuvinte, la nivelul celulelor voluntarilor mai vârstnici, generarea de energie ajunge la o rată comparabilă cu cea a celulelor organismelor mult mai tinere.

Mitocondriile acționează ca și fabrici de energie pentru celulele noastre, convertind glucoza în energie, dar pe măsură ce îmbătrânesc acest proces începe să încetinească. Acest fapt conduce la deteriorarea celulelor şi la disfuncţii pe care le asociem cu înaintarea în vârstă.

S-a dovedit deja că exerciţiul fizic este bun pentru organism, dar oamenii de știință studiază acum şi schimbările care pot apărea la nivel molecular. Cercetătorii sunt de părere că regenerarea proteinelor musculare observate ar trebui să aibă loc şi la nivelul inimii și a creierului, organe ale corpului în care celulele se uzează mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc.

Concluzia este clară, orice fel de exercițiu s-a dovedit a fi mult mai bun decât a nu face nimic, însă, se pare că exerciţiile fizice de mare intensitate, alternate cu perioade de repaus, ar fi cele mai benefice.

Comenteaza