Cercetători: Creierele adolescenților care au avut COVID prezintă semne de îmbătrânire accelerată

Cercetători: Creierele adolescenților care au avut COVID prezintă semne de îmbătrânire accelerată

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au analizat examenele RMN ale copiilor înainte și în timpul pandemiei și a constatat că creierele lor prezintă semne de îmbătrânire pe imagistică.

Un nou studiu sugerează că stresul legat de pandemie nu afectează doar sănătatea mintală, ci și structura creierului. Examenele RMN făcute adolescenților care s-au îmbolnăvit de COVID-19 dezvăluie faptul că stresul dat de boală le-a îmbătrânit creierele. 

„Știm deja din cercetările la nivel mondial că pandemia a afectat negativ sănătatea mintală a tinerilor, dar nu știam dacă este ceva ce le făcea fizic creierului”, a explicat Ian Gotlib, primul autor al studiului și profesor de psihologie la Școala de Științe Umaniste și Științe de la Universitatea Stanford.

Potrivit 360medical.ro, cercetătorii nu și-au propus inițial să examineze impactul pandemiei asupra creierului adolescenților, dar după ce au observat modul în care depresia îi afectează pe adolescenți care au avut COVID în timpul pubertății, la nouă luni după începerea acelei cercetări, s-au orientat spre a studia modul în care COVID-ul a afectat structura creierului la adolescenți.

Aceasta a inclus o comparație a scanărilor RMN pe 163 de copii obținute înainte și în timpul COVID. Experții au observat grosimi corticale reduse, un volum mai mare al hipocampului și a amigdalei și o vârstă mai avansată a creierului pe scanările obținute în timpul pandemiei în comparație cu cele efectuate înainte.

Până acum, acest tip de accelerare a creșterii vârstei creierului la adolescenți a fost observat doar la copiii care au experimentat traume extreme, cum ar fi violența, neglijarea, disfuncția familiei etc.

Autorii studiului spun că rămâne de văzut dacă aceste schimbări sunt permanente sau cum s-ar putea manifesta în termeni de sănătate emoțională sau comportamentală în viitor pentru tinerii afectați.

 

Comenteaza