Ceremonie militară în Piața Avram Iancu. Spitalului Militar din Cluj i se va acorda Drapelul de Luptă

Ceremonie militară în Piața Avram Iancu. Spitalului Militar din Cluj i se va acorda Drapelul de Luptă

Marți, 28 mai, va avea loc ceremonia militară organizată cu ocazia acordării Drapelului de Luptă Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca și aniversării a 105 ani de la înființarea acestei structuri.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în decembrie 2023 decretul de acordare a Drapelului de Luptă Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca.

Drapelul de Luptă se acordă marilor unităţi şi unităţilor militare prin decret al preşedintelui României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, a ministrului de Interne sau a directorului Serviciului Român de Informaţii.

Ceremonia de acordare va avea loc marți în Piața Avram Iancu, pe spațiul pietonal din fața Catedralei Mitropolitane “Adormirea Maicii Domnului”, începând cu ora 10.00.

Spitalul Clinic Militar din Cluj, la 105 ani de existență

Spitalul Militar din Cluj a luat ființă la data de 28 mai 1919 în baza ordinului Marelui Stat Major, fiind subordonat Comandamentului Corpului 6 Armată și purtând numele „Regina Maria”.

Cele trei clădiri vechi ale spitalului au fost construite în secolul al XIX-lea, când în Cluj a funcţionat un Spital de trupă cezaro-crăiesc.

În perioada 1919 - 1940, Spitalul Militar „Regina Maria” din Cluj s-a manifestat ca o instituţie medicală puternică, bine organizată şi condusă, cea mai importantă pentru asigurarea sănătăţii militarilor din compunerea marilor unităţi şi unităţi din subordinea Corpului 6 Armată, cu sediul comandamentului în Cluj.

Personalul spitalului a participat de-a lungul timpului la misiuni în teatre de operații precum Angola, Somalia, Irak și Afganistan.

În perioada pandemiei COVID spitalul a jucat un rol important în asigurarea asistenței medicale fiind desemnat începând cu data de 13 noiembrie 2020 ca spital COVID de fază II prin ordin al Ministerului Sănătății. Un număr de optsprezece medici și nouăsprezece asistenți medicali au fost detașați în sprijin la Spitalul Județean “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în vederea limitării efectelor pandemiei.

La data de 28 aprilie 2020 spitalul a primit statutul de spital „clinic” conform avizului Ministerului Sănătății.

În perioada modernă s-au produs mai multe modificări ale structurii organizatorice a spitalului, adaptându-se permanent misiunii acestuia. S-a urmărit dezvoltarea de servicii conform nevoilor personalului armatei dar și ale populației generale, având în vedere statutul de spital public. Ultimii ani au adus schimbări importante spitalului, cu dezvoltarea infrastructurii și a unor specialități medicale noi care au un rol important în creșterea calității asistenței medicale și standardizarea actului medical.

În prezent, spitalul funcționează cu 287 de paturi, din care 20 pentru spitalizare de zi, și restul pentru spitalizare continuă.

Comenteaza