Clujenii se înghesuie la dentistul gratuit. Primăria, nevoită să suplimenteze bugetul

Clujenii se înghesuie la dentistul gratuit. Primăria, nevoită să suplimenteze bugetul

Numărul de clujeni care solicită servicii stomatologice gratuite a crescut, aşa că Primăria a fost nevoită să suplimenteze cu 25.000 de lei bugetul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, pentru a ţine pasul cu cererea.

În acest an, până în 15 noiembrie 2018, au fost înregistrate 310 cereri de servicii stomatologice gratuite din partea persoanelor vulnerabile şi marginalizate social, iar 291 au fost declarate eligibile. Pentru 105 pacienţi, intervenţiile au fost deja finalizate.

S-au cheltuit până acum 191.000 de lei, din bugetul de 200.000 aprobat pentru programul ”Promovarea sănătăţii orale prin creşterea accesibilităţii populaţiei defavorizate la servicii de stomatologie”. Estimările Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală din Primăria Cluj arată că, până la sfârşitul anului, cheltuielile vor depăşi suma alocată iniţial. Acest lucru se datorează creşterii numărului de persoane care solicită acordarea serviciilor stomatologice gratuite şi faptului că multe din lucrările deja începute urmează a fi finalizate.

Prin urmare, consilierii locali au aprobat suplimentarea bugetulului pe anul 2018 al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală cu 25.000 de lei, care vor acoperi serviciile stomatologice gratuite până la începutul anului viitor.

Beneficiarii programului trebuie să aibă domiciliul în Cluj-Napoca și să se încadreze în una dintre următoarele categorii sociale:

  • pensionari (limită de vârstă, de invaliditate) ale căror venituri cumulate din pensii și alte drepturi de asigurări sociale nu depășesc 1000 lei;
  • persoane cu dizabilități, încadrate în grad de handicap grav și accentuat;
  • șomeri care beneficiază de indemnizație de șomaj de până la 700 lei și șomeri neindemnizați, aflați în evidențele AJOFM Cluj;
  • persoane fără venituri sau cu venituri reduse, aflate în evidențele Direcției de Asistență Socială și Medicală, care beneficiază de venit minim garantat, alocație de susținere a familiei, masă la cantina de ajutor social, în condițiile legii

Persoanele cărora se adresează proiectul beneficiază de servicii medicale prevăzute în pachetul minimal și pachetul de servicii medicale de bază în ambulatoriul de specialitate pentru medicină dentară, conform legislației în vigoare.

Instituţiile implicate în program sunt Primăria Cluj-Napoca, Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu”, prin Facultatea de Medicină Dentară, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca  Programul a fost lansat în 2017 şi se va întinde pe o perioadă de 5 ani.

Elevii și studenții nu pot beneficia de servicii medicale stomatologice în cadrul acestui program, dar pot accesa gratuit tratamente de specialitate prin rețeaua cabinetelor de medicină dentară din structura Direcției de Asistență Socială și Medicală.

Articol de Claudiu Pop

Comenteaza