Clujul, pe harta premierelor medicale. Doctorii i-au redat unui copilaş şansa la o viaţă normală

Clujul, pe harta premierelor medicale. Doctorii i-au redat unui copilaş şansa la o viaţă normală
Un copil în vârstă de numai patru ani, care din cauza unei afecţiuni grave nu se mai putea alimenta, a fost salvat de medicii clujeni, printr-o intervenţie chirurgicală realizată în premieră atât pentru România, cât şi pentru Europa de Sud-Est.

Ştefan, un copilaş din Buzău, a fost diagnosticat cu achalazie - o patologie extrem de rară la copii, care alterează foarte mult calitatea vieţii: un muşchi care permite trecerea alimentelor din esofag în stomac rămâne într-o poziţie contractată permanent şi blochează trecerea alimentelor în stomac, ceea ce face ca unii pacienţi să nu se mai poată alimenta deloc.

Din decembrie micuţul nu s-a mai putut hrăni singur, aşa că medicii i-au pus o sondă pentru a putea fi alimentat. În cele şase săptămâni în care a avut montată sonda nazo-gastrică, micuţul a slăbit 2 kg. Starea lui de sănătate s-a degradat treptat, iar părinţii au fost îndrumaţi către Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca, unde a fost operat de către profesorul Marcel Tanţău la începutul acestei săptămâni.

Singura şansă pentru micuţ a fost intervenţia chirurgicală. "În august anul trecut au început problemele, a arătat dificultate la a înghiţi, iar treptat a început să vomite alimentele solide, apoi cele lichide, cam tot ce mânca şi bea. Am mers la un spital din Bucureşti unde a fost diagnosticat iniţial cu gastrită acută, ulterior am mers la Marie Curie la doctorul Stoicescu, care ne-a ajutat să ajungem la profesorul Tanţău", explică mama copilului. Înainte de operaţia de la Cluj, copilaşul a suferit trei intervenţii de dilatare care nu au avut efect.

Intervenţia chirurgicală a reprezentat o premieră atât în România, cât şi în Europa de Sud-Est întrucât niciun copil nu a mai fost operat prin această metodă. Tehnica, intitulată miotomie perorală endoscopică, este una minim invazivă şi prevede introducerea unui endoscop prin orificiul bucal, efectuarea unei breşe la nivelul mucoasei esofagului, prin realizarea unui tunel prin care avansează cu endoscopul, după care se secţionează stratul muscular circular şi sfincterul esofagian inferior. De altfel, medicul clujean este cel care a făcut operaţia în premieră şi la adulţi, în urmă cu doi ani.

"Iniţial am fost reticent, dar, gândindu-mă la ce am oferi copilului, am decis să facem intervenţia. A fost o provocare la care am stat mult şi ne-am gândit şi m-am consultat cu colegul de la Bucureşti, cu colectivul medical - pediatri, anestezişti. Operaţia a durat 40 de minute şi s-a desfăşurat fără incidente intra şi postintervenţional, astfel că, la 48 de ore de la intervenţie, alimenţia orală se desfăşoară normal în regimul lichidelor şi solidelor. Este o mare realizare, i-am ameliorat calitatea vieţii", a precizat Tanţău.

Chiar dacă micuţul a fost operat abia de câteva zile, şi-a revenit repede şi este fericit că acum poate mânca normal, ca orice alt copil de vârsta lui. "Mi-a tăiat domnul doctor muşchiuleţul ca să treacă mâncarea şi acum pot să mănânc pe gură, am mâncat deja ciorbiţă", a spus acesta. Impresionat de modul în care a fost tratat de medicul clujean, micuţul a mărturist că vrea să se facă la rândul lui medic, pentru a-i ajuta pe cei bolnavi. Copilaşul va fi externat la sfârşitul săptâmânii, urmând să revină periodic la control pentru ca medicii să îi evalueze evoluţia.

În dececembrie, institutul a fost dotat cu aparatură medicală modernă, în valoare de peste un milion de euro, fără de care această operaţie nu ar fi putut avea loc. Până acum, în Europa au fost realizate numai 10 intervenţii de acest fel.

Comenteaza