Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican şi al sociologului Vasile Dîncu

Computer tomograf donat spitalului din Năsăud cu sprijinul unui cardinal de la Vatican şi al sociologului Vasile Dîncu
| Foto: timponline.ro

Spitalul orăşenesc din Năsăud are, începând de joi, un computer tomograf, reprezentând o donaţie făcută cu sprijinul sociologului Vasile Dîncu, al Asociaţiei Întreprinderilor Italiene din Cluj şi al Academiei Internaţionale Mauriziene, aceasta din urmă fiind reprezentată la evenimentul de recepţie a aparaturii de către cardinalul Francesco Monterisi şi marchizul Fabrizio Mechi de Pontassieve.

Alături de cei care au intermediat acest act de caritate, la eveniment au mai fost prezenţi primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, protopopul ortodox de Năsăud, Ioan Dâmbu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, şi consulul onorific al Italiei la Cluj-Napoca, Massimo Novali.

Computerul tomograf provine de la o clinică din Italia care s-a închis, acesta funcţionând doar aproximativ doi ani, iar pe viitor va deservi spitalul din Năsăud, o unitate cu 165 de paturi şi o zonă de acoperire cu peste 120.000 de locuitori.

Primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, le-a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în dotarea spitalului cu un computer tomograf.

"Acest spital, fiind de categoria a IV-a, deserveşte aproximativ 37% din suprafaţa judeţului Bistriţa-Năsăud, totalizând un număr de peste 120.000 de locuitori. Din păcate, cu demnitate o spunem, s-a aflat într-o stare de subfinanţare, fiind subvenţionat de către Consiliul Local, aşadar această donaţie este deosebit de bine-venită şi sunt convins că, prin sistemul de telemedicină, aici se vor salva vieţi prin această donaţie", a spus Romocea.

Totodată, Consiliul Local Năsăud a decis să le acorde titlul de cetăţean de onoare sociologului Vasile Dîncu, născut de altfel în această localitate, cardinalului Monterisi şi marchizului Mechi de Pontassieve, plachetele şi diplomele fiind înmânate în cadrul unei ceremonii organizate la sediul primăriei.

Potrivit managerului spitalului din Năsăud, Daniel Marcu, computerul tomograf va putea fi pus în funcţiune după aproximativ şase luni, fiind nevoie de obţinerea de autorizaţii, de pregătirea spaţiului în care va funcţiona şi de angajarea de personal specializat.

Comenteaza