CONDIMENTUL cu ŞAPTE nume adorat în CIORBE: SEDATIV excelent, combate ANOREXIA şi alungă DURERILE ABDOMINALE

CONDIMENTUL cu ŞAPTE nume adorat în CIORBE: SEDATIV excelent, combate ANOREXIA şi alungă DURERILE ABDOMINALE
De nelipsit din ciorbe, acest condiment cu un gust aparte aduce însemnate beneficii organismului.

Originele acestei plante sunt intens disputate: unii afirmă că este nativă din Europa şi din Asia de sud-vest, alţii zic că doar din Europa mediteraneană, iar alţii susţin că provine din Iran şi Afganistan, iar europenii doar au naturalizat-o.

Cert este că Levisticum officinale, cunoscută sub numele de leuştean şi numită, în limbaj popular, buruiana de lungoare, leoştean, libistoc, luştrean sau păscânaţ este, pe lângă un condiment foarte apreciat în bucătăria românească, şi o veritabilă plantă medicinală.

Scade tensiunea arterială

Ceaiul de leuştean are efect diuretic, normalizează scaunele, combate balonarea, îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, stimulează fluxul menstrual şi elimină expectoraţiile în caz de bronşită, fiind indicat în curele de slăbire, în tulburările digestive şi în afecţiunile glandelor salivare. Infuzia are, în acelaşi timp, o acţiune benefică în edemele cardiace şi scade tensiunea arterială.

Ceaiul de prepară dintr-o linguriţă e plantă, fie proaspătă, fie uscată, care se lasă la infuzat timp de 10 minute în 250 ml de apă fierbinte. Se pot bea trei-patru căni de ceai pe zi.

Rădăcina este un sedativ excelent

Decoctul din rădăcină se poate utiliza cu succes în tratarea afecţiunilor urinare, în pielonefrită, gută, reumatism, anemii. Are, de asemenea, un puternic efect sedativ în stările de anxietate, în migrene şi în pneumonii.

Pentru a-l prepara, se fierbe o rădăcină de leuştean în 500 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Ulterior, se lasă să se răcească şi se consumă la temperatura camerei, pe parcursul întregii zile.

Eficient în durerile abdominale

Fiertura din seminţe de leustean este eficientă în calmarea durerilor abdominale şi stomacale şi ajută în situaţiile în care menstruaţia întârzie. Aceasta se prepară dintr-o linguriţă de seminţe măcinate care se fierb timp de cinci minute în 250 ml de apă.

Combate anorexia

Sucul de leustean este recomandat să se bea de către persoanele anorexice, datorită faptului că aduce un important aport de vitamine organismului. De asemenea, consumul de frunze proaspete poate preveni răceala şi gripa. Sucul se prepară prin pasarea câtorva legături de plantă.

Comenteaza