CONDIMENTUL-MINUNE. Presărat pe salate, poate ajuta la prevenirea cancerului

CONDIMENTUL-MINUNE. Presărat pe salate, poate ajuta la prevenirea cancerului
Condimentul conţine un antioxidant foarte puternic care ar putea împiedica celulele canceroase să se răspândească în organism.

Un nou studiu realizat de cercetători americani arată că un compus al curcumei, curcumina, poate inhiba proliferarea celulelor canceroase. Rezultatele promițătoare urmează însă să fie confirmate de studii complementare.

Potrivit cercetătorilor americani, curcuma ar putea împiedica celulele canceroase să se răspândească în organism, îndeosebi la nivelul colonului. În plus, rezultatele sporesc în cazul în care curcumina (antioxidant foarte puternic din curcuma) se combină cu silimarina, compus activ al plantei numite armurariu. Rezultatele cercetării sunt publicate în Journal of Cancer.

Cercetători de la Universitatea din Saint-Louis au analizat celule canceroase colorectale și au comparat în laborator efectele mai multor compuși anticancer asupra acestui tip de celule. Mai întâi curcumina, cu proprietăți antiinflamatoare, și apoi silimarina, terminând cu asociația celor două.

Studiul a demonstrat că "asocierea celor două substanțe inhibă acțiunea celulelor canceroase și le împiedică să se răspândească", afirmă dr Uthayashanker Ezechiel, unul din autorii cercetării. În plus, când celulele canceroase au fost expuse mai întâi la curcumină și apoi la silimarină, cantitatea de celule distruse a fost mai mare, adaugă el.

Noua descoperire ar putea deschide calea unor noi abordări în realizarea unor tratamente mai puțin agresive. În prezent, tratarea cancerului depinde de stadiul și întinderea tumorii și de starea de sănătate generală a pacientului. Chirurgia, radioterapia și chimioterapia se pot asocia pentru a învinge boala.

Dacă se va elabora un tratament pe bază de curcumină și silimarină, acest lucru nu se va întâmpla imediat, studiul fiind doar în stadiu preliminar. Următoarea etapă pentru cercetători va fi înțelegerea modului în care acționează amestecul, înainte de realizarea unor teste pe animale și apoi, pe termen mai lung, pe oameni. "Concentrații prea mari de curcumină și silimarină pot fi periculoase", precizează dr Ezechiel.

Studiul amintește că alimentația poate avea efecte benefice asupra sănătății, îndeosebi în lupta împotriva cancerului. "Deocamdată este mai sigur să se adauge puțin condiment în alimentație și să se consume curcumină în alimente precum curcuma sau curry decât să se să ia doze mai ridicate de astfel de compuși", recomandă autorii cercetării.

Astfel, presărarea unei cantități mici de condimente în supe și salate poate contribui la completarea de antioxidanți, informează Agerpres.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza