Coronavirusul, în creștere în toată China/ OMS recomandă o regândire a strategiei anti-COVID

Coronavirusul, în creștere în toată China/ OMS recomandă o regândire a strategiei anti-COVID

China a înregistrat primele decese din cauza COVID-19 din ultimele șase luni și zeci de mii de cazuri noi de infectare sunt înregistrate zilnic, în ciuda restricțiilor impuse de guvern.

Numai duminică, 20 noiembrie, au fost înregistrate 26.824 de cazuri noi în China, iar trei persoane din Beijing au murit din cauza Covid-19 în ultimele zile. Cea mai afectată regiune este Guangdong, situată în sudul Chinei.

China nu a mai impus restricții la nivel național și a relaxat o serie de măsuri anterioare. Cu toate acestea, zeci de milioane de oameni trăiesc sub un fel de izolare de la ultimul val de Covid-19. Guvernul cere autorităților locale să impună restricții stricte și testări în masă în zonele în care detectează un focar, scrie BBC.

De asemenea, persoanele depistate cu virusul sunt izolate la domiciliu sau plasate în carantină într-o unitate supravegheată de guvern. Firmele și școlile sunt închise, la fel și toate magazinele, cu excepția celor care vând alimente - iar blocajele durează până când nu sunt raportate noi infecții, acesta fiind unul dintre cele mai dure regimuri anti-Covid din lume.

Doar aproximativ 50% dintre persoanele de 80 de ani și peste sunt vaccinate anti-COVID în China

China a fost văzută ca un exemplu de țară care gestionează virusul cu relativ succes la începutul pandemiei, dar OMS este de părere că este foarte greu să stăpânești varianta actuală Omicron care se răspândește, deoarece este mai infecțioasă decât alte variante.

„Virusul evoluează, schimbându-și comportamentul”, a spus doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesu de la OMS. „Așadar... schimbarea măsurilor va fi foarte importantă”.

Doar aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste și-au făcut primele vaccinuri și mai puțin de 20% dintre ei și doza de rapel. De asemenea, mai puțin de 60% din grupa de vârstă 60-69 de ani este complet vaccinată. Oamenii din aceste grupe de vârstă au cel mai mare risc de deces din cauza Covid-19.

Totodată, există îndoieli cu privire la faptul că cele două vaccinuri principale utilizate în China - Sinovac și Sinopharm, sunt cu adevărat eficiente. Ambele folosesc virusul inactivat pentru a provoca un răspuns imun.

Studiile sugerează că oferă puțină protecție împotriva infecției cu varianta Omicron, chiar și după două doze.
SUA și alte țări occidentale au oferit Chinei vaccinuri ARNm, care ar putea fi mai eficiente - dar nu au fost utilizate pe scară largă în China continentală.

Comenteaza