Studiu: COVID poate declanșa acelaşi proces inflamator în creier ca boala Parkinson

Studiu: COVID poate declanșa acelaşi proces inflamator în creier ca boala Parkinson

COVID-19 poate activa acelaşi răspuns inflamator la nivelul creierului ca boala Parkinson, inducând un potenţial risc de afecţiuni neurodegenerative în viitor, arată datele unui nou studiu.


„Am studiat efectul virusului asupra celulelor imune ale creierului, ‘microglia’, care sunt celulele cheie implicate în progresia bolilor cerebrale precum Parkinson şi Alzheimer”, a declarat Trent Woodruff, coautor şi profesor de farmacologie la Universitatea din Queensland, unde s-a realizat studiul.

Folosind sânge de la un donator uman, cercetătorii au crescut microglia în laborator şi au infectat celulele cu virusul SARS-CoV-2. Ei au descoperit că celulele „au devenit efectiv ‘furioase’, activând aceeaşi cale pe care proteinele Parkinson şi Alzheimer o pot activa în boală, inflamazomii”, a adăugat Woodruff, relatează Xinhua.

Potrivit studiului publicat în revista Molecular Psychiatry din portofoliul Nature, proteina spike a virusului SARS-CoV-2 a fost suficientă pentru a activa şi declanşa inflamazomul, care ar putea începe un proces cronic şi susţinut de ucidere a neuronilor.

„Deci, dacă cineva este deja predispus la boala Parkinson, a avea COVID-19 ar putea fi ca şi cum s-ar turna mai mult combustibil pe acel ‘foc’ din creier”, a avertizat Woodruff.

Woodruff a declarat că echipa este interesată să continue investigaţiile asupra diferitelor variante ale proteinei spike pe microglia, deoarece consideră că „unele variante mai noi ar putea avea un răspuns şi mai puternic”.

Examinarea impactului pe termen lung al unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2 asupra creierului este, de asemenea, următoarea ţintă pentru cercetători.

„Suntem interesaţi să infectăm şoareci cu virusul, să îi lăsăm să se recupereze şi apoi să monitorizăm şoarecii pentru simptomele motorii şi cognitive pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, putem induce boala Parkinson la şoareci pentru a vedea dacă aceştia au un răspuns exacerbat după recuperarea după infecţie”, a mai spus omul de ştiinţă.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza