Criză de sânge. Clujenii, chemaţi în ajutor VIDEO

Criză de sânge. Clujenii, chemaţi în ajutor VIDEO
Spitalele clujene se confruntă în continuare cu o criză acută de sânge. Pentru a ajuta la depăşirea acestui deficit, studenţii medicinişti au pornit o campanie de donare, între 12-16 mai.

Pentru a dona sânge, clujenii se pot prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină, strada Nicolae Bălcescu, nr.18.

"Campania se desfăşoară pe parcursul unei săptămâni lucrătoare, deci 5 zile, ne adunăm mai mulţi voluntari de la UMF Cluj şi venim în ajutorul celor care au nevoie de sânge. Scopul campaniei e unul destul de nobil spun eu, încercăm să ajutăm cu deficitul de sânge care e destul de acut la mai mereu la Cluj şi în toată Transilvania de fapt.", spune Ilinca Nădăşan, coordonatoarea campaniei.

Campania vine în ajutorul Centrului de Transfuzie Sanguină, care în mod normal poate acoperi doar două treimi din cantitatea de sânge necesară in spitalele clujene, iar restul fiind obţinut de la alte centre învecinate.

"Aş spune că este cronică lipsa de sânge în judeţul Cluj având în vedere că este centru universitar şi aici vin bolnavi din toată ţara pentru tratament. Aceasta campanie ajută foarte mult având în vedere că în perioada de campanie a studenţilor reuşim să acoperim necesarul de sânge, iar partea cea mai buna este că din aceşti studenţi cam o treime devin donatori fideli.", a declarat Adriana Sime, director al Centrului Regional de Transfuzii din Cluj.

În campanie s-au implicat Universitatea de Medicină şi Farmacie, Organizaţia Studenţilor Medicinişti şi Centrul Regional de Transfuzii Cluj. Peste 100 de voluntari îi ajută pe clujeni în tot ceea ce ţine de informare, controale, fişe și proceduri. "Mi s-a părut foarte important acest proiect pentru că ajută Centrul de Transfuzii să îşi îmbogăţească rezervele de sânge care sunt oricum deficitare şi prin asta ajutăm mulţi oameni", spune unul din voluntarii implicaţi în proiect.

Prima zi a campanieia debutat cu dreptul, iar încă de la primele ore ale dimineţii, clujenii care au auzit de iniţiativa studenţilor au venit să îşi ofere ajutorul. "Eram interesată de mai mult timp să vin să donez sânge ca să ajut persoanele care au nevoie, pentru ca în multe spitale exista o deficienţă de sânge", declară una din zecile de donatoare.

Organizatorii aşteaptă peste 500 de donatori.

 

Comenteaza