Criza sanitară COVID-19 a afectat sănătatea psihică a milioane de oameni

Criza sanitară COVID-19 a afectat sănătatea psihică a milioane de oameni
| Foto: Profimedia

Directorul OMS, Tedros Ghebreyesus: "S-au accentuat temerile şi stările de anxietate, iar serviciile medicale de specialitate sunt perturbate".

Criza generată de pandemie a afectat sănătatea mentală a milioane de oameni, afirmă Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), subliniind că s-au accentuat temerile şi stările de anxietate, iar serviciile medicale de specialitate sunt perturbate.

"Pentru mulţi oameni, lipsa interacţiunilor sociale, din cauza pandemiei, a avut efecte profunde asupra sănătăţii mentale", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă organizată la sediul OMS din Geneva, conform Mediafax.

"Criza Covid-19 a avut impact asupra sănătăţii mentale a milioane de oameni, în contextul stărilor de anxietate şi a temerilor cauzate, dar şi prin perturbarea serviciilor de sănătate psihică. Oamenii aflaţi în unităţi medicale de termen lung, precum centrele de asistenţă şi instituţiile psihiatrice, sunt expuşi riscurilor crescute de infectare. Mulţi profesionişti din domeniul sănătăţii psihice au fost infectaţi cu noul coronavirus; iar unele unităţi de sănătate mentală au fost închise pentru a fi transformate în centre de tratament pentru Covid-19", a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit site-ului OMS.

Directorul OMS a subliniat că sănătatea mentală era deja "o problemă neglijată pe plan mondial". "Aproape un miliard de oameni trăiesc cu o disfuncţie mentală, trei milioane mor anual din cauza efectelor dăunătoare ale alcoolului, iar la fiecare 40 de secunde o persoană moare prin sinucidere. Cu toate acestea, foarte puţine persoane au acces la serviciile de calitate pentru sănătate mentală. În ţările cu venituri mici ori medii, peste 75% dintre persoanele care au disfuncţii mentale, neurologice ori privind consumul de substanţe nu primesc deloc tratament. Stigmatizările, discriminarea, legislaţia punitivă şi abuzurile asupra drepturilor omului sunt încă foarte răspândite", a atras atenţia Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"De Ziua Mondială a Sănătăţii Mentale, pe 10 octombrie, OMS va organiza pentru prima dată un eveniment online global de consiliere în materie de sănătate mentală", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comenteaza