Cum a ajuns o femeie în comă după ce a luat unul dintre cele mai "populare" medicamente la care apelează românii

Cum a ajuns o femeie în comă după ce a luat unul dintre cele mai "populare" medicamente  la care apelează românii

O femeie care a stat 17 zile în comă după ce a luat niște tablete pentru durere îi avertizează pe cei care iau medicamente "după ureche" că și cele mai aparent inofensive tratamente pot provoca reacții grave.

O femeie susține că administrarea de ibuprofen pentru a-și ameliora crampele menstruale a lăsat-o în comă timp de 17 zile, cu pielea arsă, bășici și piele exfoliată pe tot corpul. Ceea ce a început ca o mâncărime ușoară a făcut-o pe o femeie  să se lupte rapid pentru viața ei, acoperită de bășici agonizante.

Jaqueline Gmack spune că a luat medicamentul fără prescripție medicală ca de obicei, dar a început să simtă o ușoară mâncărime la ochi 48 de ore mai târziu.

Spera să își aline durerile menstruale, dar a ajuns în comă de 17 zile. Medicamentul i-a declanșat sindromul Stevens-Johnson. Când s-a trezit cu vezicule de sânge în interiorul gurii a doua zi, femeia de 31 de ani a mers la spital, unde starea ei a continuat să se agraveze. În curând, întreaga ei față era acoperită de bășici și abia dacă mai putea vedea, relatează stiripesurse.ro.

"A fost ca și cum aș fi fost arsă din interior spre exterior", a declarat Jaqueline, din Papanduva, Brazilia. "Nu știam ce mi s-a întâmplat. Am observat că aveam tot corpul bandajat, vederea îmi era complet încețoșată și aveam un tub în gât, dar nu simțeam nicio durere. Abia atunci  mi-am dat seama că eram foarte slăbită și că mi se întâmplase ceva foarte grav. Medicii mi-au spus că a fost un miracol că am supraviețuit", a povestit femeia.

Jaqueline suferea de sindromul Stevens-Johnson - o afecțiune incredibil de rară, cauzată de reacția exagerată a organismului la medicamente, în special la medicamente pentru epilepsie, antibiotice și analgezice antiinflamatoare. În esență, organismul își atacă propria piele, provocând bășici și descuamări chinuitoare. În lipsa unui tratament, poate pune în pericol viața.

Sindromul Stevens-Johnson debutează, de obicei, cu simptome asemănătoare gripei, cum ar fi temperatură ridicată, dureri în gât, tuse și dureri articulare. De obicei, apare o erupție cutanată câteva zile mai târziu, care se răspândește din partea superioară a corpului pe față, brațe, picioare și organe genitale. De asemenea, pot apărea vezicule și răni pe buze, în interiorul gurii și pe ochi.

Tratamentul spitalicesc implică administrarea de lichide pentru a preveni deshidratarea, creme și pansamente pentru a hidrata pielea, analgezice puternice pentru a ușura disconfortul și medicamente pentru a controla inflamația și a preveni infecția. Recuperarea completă poate dura câteva săptămâni sau luni.

Comenteaza