Cum rămâne cu proiectul viitorului Spital Pediatric Monobloc? Rafila: "Cred că este un proiect prioritar pentru Cluj. Sunt șanse foarte mari să primească finanțare"
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Noi 2024, 14:02
- Sănătate
- Ascultă știrea
Lucrările la Spitalul Pediatric Monobloc din Cluj ar fi trebuit să înceapă în vara acestui an, dar încă nu există finanțare pentru acest obiectiv. Totuși, sunt speranțe că acest aspect să fie rezolvat în cursul anului viitor.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila consideră că Spitalul Monobloc de Pediatrie este un proiect prioritar pentru Cluj și că "sunt șanse foarte mari pentru ca acest proiect să primească finanțare".
"Proiectul Spitalului Monobloc de Pediatrie cred că este un proiect prioritar pentru Cluj. Noi am dat aviz de oportunitate acestui proiect. E un proiect mare, adică un proiect de peste 200 de milioane de euro, din câte îmi aduc eu aminte, și încercăm, în centrele universitare importante, să facem un hub de servicii medicale, la fel încercăm și la Iași și la Cluj. La Iași avem Spitalul Regional de Urgență, avem un centru regional de pediatrie, pentru că tratamentul copiilor este, în mod evident, prioritar, ca și politică de sănătate, inclusiv de încurajare a natalității și urmează ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să evalueze pe baza unei grile asemănătoare cu cea din PNRR proiectele depuse și eu cred că sunt șanse foarte mari pentru ca acest proiect să primească finanțare, așa că anul viitor cu siguranță putem să discutăm despre oportunitatea de a începe și la Cluj proiectul acesta Spitalului de Copii", a declarat Alexandru Rafila, în cursul vizitei făcute pe șantierul viitorului Spital Regional de Urgență Cluj.
Potrivit ministrului, un centru regional puternic, în ceea ce privește infrastructura de spitale, așa cum se vrea Clujul, "poate oferi servicii de sănătate așa cum trebuie la nivel regional".
"Eu cred că această structurare a asistenței medicale, în care ai un centru regional puternic cu principalele - ai Institutul Oncologic, ai Spitalul de Copii, bineînțeles Spitalul Regional - poate oferi servicii de sănătate așa cum trebuie la nivel regional, împreună cu spitalele pe care le dezvoltăm la nivelul fiecărui județ sau în municipii sau orașe, din PNRR, fie din acest Program național de investiții, finanțat dintr-un imprumut de la Banca Europeană de Investiții, care este în valoare totală de 12 miliarde de lei", a precizat Rafila.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, în sistem monobloc, ar urma să fie primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România. Noua clinică ar urma să aibă 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.
În urmă cu aproximativ două luni, Consiliul Județean Cluj a anunțat că a obținut avizul de oportunitate al Ministerului Sănătății pentru implementarea acestui proiect de spital, o condiție care trebuia îndeplinită pentru ca proiectul să fie depus spre finanțare prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.
Obiectivul medical, care este de o importanță vitală nu doar pentru Cluj, ci și pentru întreaga Transilvanie, ar urma să preia toate secțiile actualului Spital de Copii, cele care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele.