Cum se transmite malaria, boala care a ucis-o pe Camelia Tișe

Cum se transmite malaria, boala care a ucis-o pe Camelia Tișe
| Foto: europa FM

Fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost găsită moartă luni, 5 februarie, în apartamentul ei din Cluj-Napoca, din cauza unei forme severe de malarie.

Camelia Tişe a murit în urma insuficienţei multiple de organe, a sepsis-ului şi a unei forme severe de infecţie parazitară cu Plasmodium malariae. Recent, ea a călătorit în Africa, mai precis în Tanzania, în insula Zanzibar.

Camelia Tișe nu e singurul caz de malarie consemnat la noi în țară în această perioadă, astfel că doctorii au făcut precizări privind modul de transmitere și prevenția prin pastile, nu prin vaccin.

„Malaria nu se transmite prin prezența persoanei. Trebuie să fie prin prezența familiei de țânțari anofel, care asigură acest proces de transmitere sau prin transfuzii de sânge, transplant, ceea ce nu este cazul. Prezența persoanei într-un avion nu înseamnă risc de sănătate pentru pacienți”, a spus Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj, conform Europafm.ro.

„Înainte de orice călătorie în astfel de zone tropicale ar trebui să fie evaluați pacienții, să vedem la ce boli infecțioase se supun și să instituim profilaxia acestei boli, care se realizează prin administrarea de tablete, nu prin vaccin”, a precizat Violeta Briciu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

 

Comenteaza