De nu se șterg tatuajele de pe piele chiar şi după ce aceasta se regenerează

De nu se șterg tatuajele de pe piele chiar şi după ce aceasta se regenerează
| Foto: Pexeles

Dacă pielea se regenerează la fiecare câteva săptămâni, cum este posibil ca tatuajele să se menţină ani în şir?

Desigur, se ştie că cerneala utilizată de artiştii tatuatori este inserată în stratul imediat inferior epidermei care se reînnoieşte, dar chiar şi acele celulele epiteliale suferă schimbări de-a lungul vremii. Iată de ce, acest aparent paradox i-a bulversat chiar şi pe cei mai mari împătimiţi ai acestei arte de decorare a corpului. O echipă de oameni de ştiinţă a găsit în urmă cu câțiva ani un răspuns.

Cercetătorii francezi au demonstrat că tatuajele pot fi permanente deoarece celulele pielii asigură în mod activ menţinerea pigmenţilor din tuş în locul inserţiei. Particulele de cerneală, au explicat aceştia, sunt ''pasate'' continuu de la celulele îmbătrânite la cele nou apărute care le înlocuiesc, ca într-o cursă de ştafetă.

Elementul esenţial al descoperirii îl reprezintă identitatea acestor celule: macrofagele, parte a sistemului imunitar, care încapsulează corpi străini precum bacterii dar şi pigmenţi din tuşul utilizat la tatuaje.

''Lipsa unui consens cu privire la modalitatea de identificare a tipurilor de celule imunitare prezente în piele a împiedicat determinarea cu exactitate a celulelor care captează particulele de cerneală din soluţia pentru tatuaje şi le reţin pe loc timp îndelungat'', au declarat dr. Sandrine Henri şi dr. Bernard Malissen din cadrul Centrului de imunologie Marseille-Luminy din Franţa. 

Macrofagele sunt extrem de tenace în efortul lor de a menţine pigmenţii de tuş în aceeaşi zonă, ceea ce explică de ce, chiar şi după îndepărtarea cu laserul a tatuajului, urmele acestuia rămân vizibile pe piele. Noile macrofage ''înfulecă'' fragmentele de tuş risipite şi le păstrează în acelaşi loc.

Această cercetare a facut lumină în ceea ce priveşte înţelegerea modului în care tatuajele sunt permanente. Chiar dacă practica tatuajului datează de mii de ani, acum se înţelege ce se întâmplă de fapt cu cerneala inserată în piele, date putând contribui la îmbunătăţirea tehnicilor de îndepărtare a acestor modalităţi de decorare a corpului.

Tehnica obișnuită pentru eliminarea tatuajelor permanente descompune particulele de pigment, însă nu distruge macrofagele, astfel încât de fiecare dată când o astfel de celulă este ''bombardată'', ea este înlocuită de o alta nouă care recompune fragmentele afectate. O modalitate mai eficientă de îndepărtare a tatuajelor necesită distrugerea macrofagelor concomitent cu dezintegrarea pigmentului cu ajutorul laserului, o tehnică combinată ce trebuie să fie foarte precisă astfel încât să nu fie afectate alte celule ale pielii.

Comenteaza