Depresia ar putea fi diagnosticată printr-un simplu test de sânge

Depresia ar putea fi diagnosticată printr-un simplu test de sânge

Cercetătorii au descoperit o proteină din sânge despre care se crede că are legătură cu depresia.

Procesul de îmbătrânire este adesea legat de apariția unor simptome neurologice, cum ar fi declinul cognitiv, pierderea memoriei sau tulburări de dispoziție, cum este depresia. 

Studii anterioare au arătat că factorul de creștere GDF11, o proteină care se găsește în sânge, are un efect benefic asupra percepției olfactive și asupra generării de noi celule în creierul șoarecilor îmbătrâniți. Până acum, mecanismul de acțiune al GDF11 în creier a rămas necunoscut.

Cercetătorii de la Institutul Pasteur, CNRS și Inserm au descoperit că administrarea pe termen lung a proteinei GDF11 la șoarecii îmbătrâniți le îmbunătățește memoria și reduce semnificativ tulburările comportamentale legate de depresie, permițându-le să revină la un comportament similar cu cel observat la șoarecii mai tineri, scrie 360medical.ro.

Oamenii de știință au efectuat studii suplimentare pe diferite modele de șoareci bătrâni sau pe modele de șoareci cu tulburări comportamentale asemănătoare depresiei și pe culturi neuronale in vitro, ceea ce le-a permis să identifice mecanismul molecular de acțiune al GDF11.

Pentru a înțelege mai bine legătura dintre tulburările depresive și această proteină la om, oamenii de știință de la Institutul Pasteur, CNRS și Inserm, în colaborare cu oameni de știință de la universitatea McMaster, din Canada, au cuantificat proteina în serul sanguin al unei cohorte internaționale de pacienți tineri cu tulburări depresive majore.

Astfel, s-a observat că nivelurile de GDF11 sunt semnificativ mai scăzute la acești pacienți.

Mai mult, măsurând nivelurile acestei proteine în diferite stadii, oamenii de știință au observat o fluctuație a nivelului în funcție de starea depresivă.

„Acest studiu oferă dovezi clinice care leagă nivelurile sanguine scăzute de GDF11, de tulburările de dispoziție la pacienții cu depresie”, a declarat Lida Katsimpardi, cercetător în cadrul Institutului Pasteur și coautor al studiului.

Potrivit cercetătorilor, în viitor, această moleculă ar putea fi folosită ca biomarker pentru a diagnostica episoadele depresive. De asemenea, ar putea servi ca moleculă terapeutică pentru tratamentul tulburărilor cognitive și afective.

Comenteaza