Deputatul Achimaș: „Femeile rome nu știau că au dreptul să fie incluse în Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 07 Aug 2023, 11:54
- Sănătate
- Ascultă știrea
Deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat la Conferința Regională a Partidei Romilor "Pro-Europa" din Ardeal că a aflat cu stupoare, cu ocazia implementării unui proiect de prevenție derulat de Institutul Oncologic din Cluj, că "femeile rome nu știau că au dreptul să fie incluse în Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin".
"Institutul Oncologic din Cluj s-a implicat în susținerea comunității rome de-a lungul vremii, nu singură, ci cu sprijinul fondurilor norvegiene.
Un prim proiect a fost cel referitor la controlul cancerului de col uterin pentru romi și alte grupuri defavorizate din Regiunea Nord-Vest. S-a urmărit în mod specific pentru comunitățile rome incidența cancerului, gradul accesului la screening și diagnostic, barierele lingvistice și culturale care apar, factorii social economici și suportul emoțional și sprijinul comunitar.
La studiu au participat peste 1000 de femei rome din mediul urban și rural, s-au efectuat simultan frotiuri citologice și teste hr-HPV. Prevalența rezultatelor pozitive a fost similară atât pentru testele hr-HPV cât și pentru cele citologice (11,97 la sută).
Ce m-a frapat a fost faptul că nu se știa de programul de screening, femeile rome nici nu știau că pot fi incluse în programele naționale, cum e și Programul National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. Și atunci, despre ce vorbim?", s-a întrebat chirurgul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu în fața celor peste 500 de delegați ai Partidei Romilor.
Parlamentarul clujean a subliniat în acest context importanța Planului Național de Control și Combatere a Cancerului. "Am reușit să deblocăm Planul Național de Control și Combatere a Cancerului și cred că este esențial ca prin dovezile medicale pe care le avem pe populațiile pe care le deservim să punem sistemul medical în slujba oamenilor. Pe acest drum, nu este de ajuns să fim medici, trebuie să fim cu toții oameni și să ne gândim la semenii noștri", a subliniat deputatul PSD.
Patriciu Achimaș-Cadariu a salutat cu ocazia Conferinței adoptarea cu sprijinul PSD a două legi importante pentru romi: cea în baza căreia se va înființa Muzeul Național de Istorie și Cultură a Romilor din România și Legea învățământului preuniversitar, care conține o serie de prevederi privind ușurarea accesului la educație a copiilor romi și menținerea lor în sistemul educațional.
"Dacă ne referim la istoria romilor, vorbim de un trecut pentru care ar trebui să ne cerem scuze în fiecare zi, măcar în gând. E despre robie, despre deportare în Transnistria, despre momente care n-ar fi trebuit să existe în istoria omenirii. Vorbim despre participarea la o cultură frumoasă care ne întregește, despre toate aceste lucruri care se vor regăsi în Muzeul Național de Istorie și Cultură a Romilor din țara noastră.
Biserica Creștină ne spune de multă vreme că suntem cu toții egali. Și totuși, am trecut prin momente ale istoriei cu milioane și milioane de oameni torturați, omorâți doar pentru că aparțineau unei anumite așa-zise rase.
În urmă cu aproape 20 de ani, decriptarea genomului s-a finalizat și am primit dovada că oricare dintre noi din această sală suntem identici, indiferent de culoarea părului sau a ochilor.
Și totuși, în urmă cu câteva zile, s-a vorbit din nou despre rase (referire la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad). Despre rase superioare, rase inferioare...E o nebunie totală, din punctul meu de vedere. Sau, nu știu cum, după o a doua conflagrație mondială, după ce afirmăm pe de altă parte că am fi creștini și mai avem și dovezi științifice, totuși continuăm să vorbim despre rase. Adică aducem rasismul din nou în față. Nu acesta e prezentul în care ne dorim să trăim. Care e soluția?
Soluția se găsește în educație. Și aici sănătatea este parte a soluției. Există o Lege a învățământului unde alături de Partida Romilor ne-am luptat să introducem amendamente care să susțină copiii romi mai ales în preuniversitar și sper că peste câțiva ani când vom evalua efectele acestei legi să avem o surpriză plăcută", a mai spus Achimaș-Cadariu.