Dezinfectanţii cu probleme au ajuns şi în spitalele din Cluj. Ce unităţi au încheiat contracte cu Hexi Pharma

Dezinfectanţii cu probleme au ajuns şi în spitalele din Cluj. Ce unităţi au încheiat contracte cu Hexi Pharma
Mai multe unităţi medicale din Cluj-Napoca au colaborat în ultimii ani cu firma Hexi Pharma pentru furnizarea de dezinfectanţi, detergenţi, produse de curăţenie sau medicamente. Între acestea se numără şi Institutul Oncologic, al cărui manager a fost chiar actualul ministru al Sănătăţii.

În urmă cu aproximativ o săptămână, rezultatele unei anchete jurnalistice zguduiau sistemul medical din România: dezinfectantul folosit în sute de spitale din România are o substanţă activă diluată chiar şi de zece ori.

Potrivit unei analize a Mişcării Civice Iniţiativa România privind situaţia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma în ultimii ani, mai multe unităţi sanitare din Cluj-Napoca au achiziţionat produse ale firmei. Mai exact, potrivit unui document publicat, din anul 2007 şi până în 2015, la Cluj Hexi Pharma a câştigat 22 de licitaţii şi a fost implicată în alte peste 100 de proceduri de achiziţii publice directe, furnizând materiale sanitare şi medicamente în spitalele din municipiu.

Printre unităţile medicale care au încheiat contracte cu firma incriminată ca ar furniza dezinfectanţi diluaţi de până la zece ori faţă de concentraţia pe care ar trebui să o aibă se regăseşte şi Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuţă" din Cluj-Napoca, al cărui manager a fost, din anul 2012, actualul ministru al sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu. La IOCN, în perioada 2012-2015 au fost încheiate nu mai puţin de opt contracte: cinci dintre acestea în 2012, două în 2014, respective unul în 2015. Valoarea totală a acestora se ridică la peste 150.000 de lei. Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat că la Institutul Oncologic din Cluj a fost suspendată folosirea unui biocid produs de Hexi Pharma, fiind una din cele 150 de probe neconforme.

Pe listă mai apar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), Spitalul Clinic Municipal, Spitalul CFR, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase dar şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj-Napoca. Numai anul trecut, spre exemplu, la SCJU au fost achiziţionate produse pentru dezinfectare în valoare de 648.000 de lei.

Potrivit RISE Project, un litru de dezinfectant spitalicesc cumparat de afaceristul care deţine firma Hexi Pharma costă 7,9 euro la sursă, în Germania, însă preţul acestuia creşte de până la zece ori pe hârtie, prin intermediul offsore-ului său intermediar din Cipru, de unde se trimite marfa către România.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. "Am ridicat 3.526 de probe, dintre acestea sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. Acestă testare s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP-ului", a declarat ministrul Sănătăţii. În total, peste 150 de probe au ieşit neconforme din punct de vedere al eficacităţii dezinfectanţilor.

Direcţiile de Sănătate Publică de la nivelul tuturor judeţelor au raportat acţiuni de verificare din toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexifarma prin autocontrolul propriu al unităţilor spitaliceşti, dar şi prin probe suplimentare recoltate de către Direcţiile de Sănătate Publică, care au fost analizate laboratoarele proprii. Reprezentanţii DSP Cluj nu au putut fi contactaţi.

Pe de altă parte, procurorii Parchetului General au început urmărirea penală in rem pentru "zădărnicire a combaterii bolilor" şi "falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse" în cazul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat miercuri, Parchetul General.

Comenteaza