DSU îl contrazice pe Rafila: Instituţia noastră nu are competenţe în a face singură repartiţia fondurilor către UPU

DSU îl contrazice pe Rafila: Instituţia noastră nu are competenţe în a face singură repartiţia fondurilor către UPU

DSU a transmis că acordarea unor servicii de calitate cetăţenilor "ar trebui să fie o prioritate şi nu încercarea permanentă de a distruge un sistem funcţional", comentând, astfel, declaraţiile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu privire la finanţarea UPU.

"În ceea ce priveşte informaţia conform căreia 'DSU face repartiţia fondurilor către Unităţile de Primiri Urgenţe', reiterăm faptul că instituţia noastră NU are competenţe în a lua singură astfel de decizii, iar repartiţia finală şi trimiterea documentelor de alocare financiară se face încă din anul 2014 de Ministerul Sănătăţii", se arată într-un comunicat al DSU transmis AGERPRES.

Departamentul a explicat că şeful fiecărei structuri UPU stabileşte în funcţie de necesitate o propunere de buget pe care o înaintează managerului unităţii spitaliceşti, care, la rândul său, trimite o adresă Ministerului Sănătăţii prin care se solicită acordarea fondurilor necesare continuării activităţii.

"În contradicţie cu cele afirmate în cursul zilei de ieri ('DSU face repartiţia fondurilor către Unităţile de Primiri Urgenţe'), în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă către toate structurile Serviciilor de Ambulanţă, respectiv Unităţilor de Primiri Urgenţe/Compartimentelor de Primiri Urgenţe, ca 'informare' conform căreia datele financiare pe care instituţia noastră le-a cerut în scopul de a analiza situaţia finanţării sistemului medical de urgenţă se regăsesc la Ministerul Sănătăţii centralizat, aceştia având calitatea de coordonator principal de credite, iar dacă instituţia noastră doreşte să obţină aceste informaţii să le solicite la Ministerul Sănătăţii", se menţionează în comunicat.

DSU a adăugat că nu este implicat în procesul de "repartiţie finală a fondurilor" către UPU şi serviciile de ambulanţă, discuţiile pe acest subiect purtându-se între Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii unităţilor sanitare în structura cărora se află UPU/CPU şi managerii de la Ambulanţă.

"Soluţia pentru evitarea emiterii în viitor a unor afirmaţii care nu au nimic cu realitatea este consultarea legislaţiei în vigoare pe care o considerăm clară şi acoperitoare şi revenirea la colaborarea anterioară care a existat până acum câteva luni între Ministerul Sănătăţii şi DSU, îmbunătăţirea ei în binele serviciului public, fără tentative de destructurare a unui sistem funcţional care şi-a dovedit eficienţa pe parcursul anilor, acordând respectul cuvenit tuturor categoriilor de personal care activează în cadrul lui", precizează comunicatul DSU.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că unităţile de primiri urgenţe sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii, însă repartiţia fondurilor este făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Unităţile de primiri urgenţe sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. Repartiţia fondurilor a fost făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu am avut semnale, informaţii (că unele unităţi nu ar mai avea fonduri). Am trimis repetate adrese dacă există probleme legate de finanţare să ne notifice. Dacă nu ne-au notificat, înseamnă că au notificat în altă parte. Noi nu putem să finanţăm ceva despre care nu avem informaţii. (...) Banii sunt la noi, dar repartiţia o face DSU. Noi de unde să ştim că nu mai sunt bani la unităţile de primiri urgenţe dacă dânşii nu ne notifică pe noi?", a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a spus că până în prezent nu a avut nicio solicitare privind alocarea de fonduri la UPU, iar, întrebat dacă va vorbi cu secretarul de stat Raed Arafat despre această problemă, ministrul a răspuns: "Dânsul trebuie să ne notifice dacă sunt probleme. (...) Spitalele care au probleme trebuie să trimită solicitare. Este extrem de simplu. Le-am indicat colegilor de la unităţile de primiri urgenţe cum să procedeze".

Comenteaza