Echipament modern pentru Clinica de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială

 Echipament modern pentru Clinica de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială
În cadrul Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială din Cluj-Napoca va funcţiona, începând de luni, un echipament de anestezie modern, donat unităţii spitaliceşti de către o organizaţie care asigură servicii umanitare.

Pe parcursul a cinci ani, peste 500 de copii şi tineri cu dizabilităţi vor beneficia de intervenţii dentare în premieră, realizate cu ajutorul noului echipament de anestezie. Din cauza problemelor speciale ale pacienţilor, intevenţiile se pot face doar sub anestezie generală, într-un cadru care depăşeste posibilităţile unui cabinet obişnuit. Până acum, copiii erau puşi pe o listă de aşteptare.

"Aceşti copiii au nevoie de tratament, dar ajung la noi doar episodic, când apar complicaţii, însă datorită noului aparat intervenţiile se vor putea face mai organizat. Avem zilnic pacienţi cu focare dentare, atât adulţi cât şi copii, atât persoane cu dizabilităţi cât şi persoane care au anxietate faţă de stomatolog, iar faptul că avem acest aparat pe care să ne bazăm timp de câţiva ani este un aspect foarte important, care ne ajută să ne angajăm să facem lucrurile acestea deja organizat. Altfel, suna spre exemplu Bistriţa să întrebe dacă pot veni cu un copil şi noi trebuia să le spunem <<ne pare rău, aparatul nu funcţionează şi trebuie să amânăm>>. Avantajul e că vom putea lucra organizat şi că aceşti copii instituţionalizaţi sau cu probleme psihice, care sunt în număr foarte mare, vor putea veni la clinică aşa cum se va stabili. Avem nevoie de tehnică care să ne susţină pentru că nu putem să adormim un pacient fără să avem un aparat de anestezie performant şi disponibil", explică Ileana Mitre, medic anestezist.

Din cauză că un aparat din cadrul Clinicii de Chirurgie Maxilo-Facială nu funcţionează, medicii nu pot realiza cam 25 la sută din numărul de intervenţii solicitate. Cu noul aparat se vor putea face anestezii pentru toate tipurile de intervenţii de chirurgie maxilofacială: mai exact, o zi pe săptămână va fi dedicată copiilor cu dizabilităţi, iar în rest echipamentul va deservi orice tip de intervenţie.

"Este ca şi diferenţa dintre o Dacie veche şi un Logan sau ceva şi mai sus. Noi avem aparate care în urmă cu ceva ani au fost foarte bune, însă ele trebuie schimbate din timp în timp, pentru că nu rezistă, cu toată grija pe care o avem. Siguranţa în anestezie şi în timpul intervenţiilor chirurgicale depinde foarte mult de aparatul de anestezie şi monitoarele care ne spun exact care este starea pacientului şi atunci toate acestea ne vor ajuta să tratăm şi mai bine pacienţii. Medicii şi asistentele abia aşteaptă să lucreze cu noul echipament, întotdeauna când este vorba despre copiii defavorizaţi, mobilizarea este poate mai mare şi apare partea sentimentală şi toţi ne ataşăm de ei", precizează Ileana Mitre.

Astfel, pe lângă copiii cu dizabilităţi care vor fi incluşi în proiect, de noul echipament se vor putea bucura şi alţi pacienţi ai clinicii, pacieţi care suferă de tumori, traumatisme, operaţii ortognatice, de rezolvare a problemelor masticatorii sau malformaţii congenitale. Proiectul "Denta" a fost iniţiat de Clubul Rotary Bistriţa Nosa şi a fost sprijinit de alte organizaţii partenere din ţară sau din stăinătate.

"Proiectul are o valoare de 50.000 de dolari şi se va derula pe o perioadă de cinci ani. Aparatul de anestezie va deservi toţi pacienţii care se vor adresa acestei clinici, dar proiectul vizează intervenţii chirurgicale pentru circa 500 de copii, în perioada menţionată. Este vorba despre copii cu dizabilităţi, copii care nu pot colabora cu medicii stomatologi şi atunci este nevoie de anestezie generală, de unde şi achiziţionarea acestui echipament", a explicat Marsineta Vaida, coordonatorul proiectului.

Echipamentul de calitate este deosebit de important în special în procesul intervenţiilor la copiii sau adulţii cu malformaţii sau cu dizabilităţi, operaţii care pot să pună probleme în cazul acestor pacienţi cu nevoi speciale. Totodată, echipamentul de anestezie este vital şi în cazul operaţiilor complicate, care pot dura până la opt ore.

"Frecvenţa cu care apar anomaliile dento-maxilare este între 13 şi 37 la sută; vorbesc despre anomaliile dentomaxilare cu determinism genetic şi implicare scheletică. În România şi în Europa de Sud-Est există trei centre universitare care pot să facă astfel de intervenţii. Intervenţiile presupun o durată destul de îndelungată, motiv pentru care implicarea medicului anestezist este determinantă şi bineînţeles implicarea aparaturii pe care se lucrează este hotărâtoare. Operaţiile pot dura de la patru la opt ore şi presupun intervenţii ample pe ambele maxilare care redresează şi corectează anomaliile de dezvoltare, ceea ce presupune după timpul îndelungat de intervenţie şi sângerări sau posibile complicaţii, motiv pentru care sunt necesare dotările de ultimă generaţie", a explicat conf. dr. Simion Bran.

Comenteaza