Eroul zilei! Cum a salvat un dispecer la ISU Cluj viața unui bebeluş care s-a înecat

Eroul zilei! Cum a salvat un dispecer la ISU Cluj viața unui bebeluş care s-a înecat
| Foto: ISU Cluj

Un dispecer din cadrul ISU Cluj a salvat viaţa unui bebeluş care s-a înecat, explicându-le rudelor copilului la telefon cum să acționeze până la sosirea ambulanței.

Printr-un apel la numărul 112, marţi dimineaţa s-a anunţat faptul că un bebeluş de 3 luni este inconştient. Plutonier adjutant Florin Oneţ, care lucrează în dispeceratul integrat ISU-SAJ Cluj, a preluat cazul, încercând, în primă instanţă, să o liniştească pe mătuşa copilului, dar şi să obţină informaţiile necesare gestionării situaţiei critice, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ISU Cluj.

Femeia i-a explicat că bebeluşul tocmai băuse lapte şi că i-a dat câteva picături pentru colici: „Probabil că s-a înecat!”.

Starea copilului s-a agravat, aşa că Florin i-a spus femeii să îl pună pe bebeluş pe braţul tatălui şi a cerut să vorbească cu el. În paralel, echipajul de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean era deja pe drum spre Tritenii de Jos.

Angajatul ISU Cluj i-a cerut bărbatului să ţină bebeluşul pe braţ şi cu podul celeilalte palme să îl lovească în spate, uşor, de jos în sus. În cele din urmă, manevrele explicate au avut succes, iar copilul a început să respire şi să-şi revină până la sosirea ambulanţei.

Plutonierul adjutant nu este la prima intervenţie de acest fel. De-a lungul carierei sale, a explicat şi altor părinţi cum să efectueze manevrele de resuscitare în cazul bebeluşilor.

„Şi atunci, bucuria a fost de nedescris, deşi recunoaşte că şi-ar dori ca astfel de cazuri să nu existe. Tocmai de aceea, insistă pe importanţa cursurilor de prim-ajutor!”, scriu cei de la ISU.

„Cazurile cele mai dificile pentru noi sunt cele în care copiii au nevoie de ajutor. Deși e vital să ne păstrăm calmul și să acționăm conform protocoalelor, involuntar, un gând tot merge spre acasă. Mai ales dacă avem, la rândul nostru, familie.

Florin este tatăl unui băiețel de cinci luni, (...) iar intervenția primită în această dimineață îi va rămâne întotdeauna în suflet”, au mai transmis pompierii clujeni.

Comenteaza