Fără reţete compensate şi trimiteri. Medicii de familie, în aşteptare

Fără reţete compensate şi trimiteri. Medicii de familie, în aşteptare
Bolnavii care vor ajunge vineri în cabinetele medicilor de familie ar putea să plece acasă “cu ochii în soare”. Asta pentru că doctorii nu vor putea elibera reţete compensate sau trimiteri.

Medicii nu au reuşit să semneze contractele cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care mulţi dintre ei au anuţat că îşi vor întrerupe activitatea în data de 1 aprilie. În condiţiile în care vechiul contrat a expirat, iar cel nou nu a fost semnat, medicii de familie au, practic, mâinile legate. Medicii susţin că în momentul de faţă ar funcţiona în ilegalitate şi nu ar avea cum să elibereze reţete compensate sau trimiteri. Cu toate acestea, mulţi dintre ei spun că se vor prezenta, vineri, în cabinetele medicale. 

Situaţia în care au ajuns din cauza problemelor cu CNAS îi pune pe medici într-o situaţie incomodă în raport cu bolnavii care le treg pragul cabinetului. "Mi se pare groaznic să mă uit în ochii unui bolnav şi să îi spun că nu îi pot elibera reţeta de care are atâta nevoie. Încă nu ştim exact ce se va întâmpla mâine (vineri, n.red), efectiv nu ştim dacă vom putea lucra. De venit, eu o să vin la cabinet, măcar pentru consultaţii" a mărturisit Simona Filimon, medic de familie.

Medicii de familie ar fi trebuit chemaţi la consultările pentru prelungirea contractului cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Această măsură a fost însă votată miercuri în sedinţa de Guvern, iar aceştia susţin că nu au primit nici măcar contractele pentru a le semna.

Săptămâna trecută, medicii de familie au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de actualul sistem de sănătate, susţinând că sunt puși în fața unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor de medicină a familiei din Romania. "Medicii de familie sunt ignorați în continuare, contractul este total nestimulativ, deși se luptă să ofere servicii medicale de calitate pacienților în condițiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcționarea sa deficitară", explicau doctorii clujeni. Medicii de familie susţin că sunt discriminaţi, în raport cu celilalţi medici. În plus, utilizarea cardului de sănătate le dă mari bătăti de cap acestora, întrucât sistemul informatic se blochează aproape în fiecare zi. Pentru ei, aceste piedici constante înseamnă muncă în plus şi bani mai puţini, în timp ce pacienţii au de aşteptat ore în şir la ușa cabinetului.

Comenteaza