Febra denga pune pe jar Franţa chiar înainte de Jocurile Olimpice. S-a înregistrat un număr record de îmbolnăviri

Febra denga pune pe jar Franţa chiar înainte de Jocurile Olimpice. S-a înregistrat un număr record de îmbolnăviri

Febra denga provoacă în majoritatea cazurilor simptome ușoare asemănătoare gripei. Totuși, la un număr mic de pacienți boala capătă o formă gravă, cu sângerări și leziuni ale organelor, potențial fatale.

De la începutul anului 2024, în Franța continentală s-a înregistrat un număr record de cazuri importate de febră denga, aproape 1.700, într-o situaţie „fără precedent”, faţă de care vigilenţa trebuie dublată, în special în vederea Jocurilor Olimpice, au avertizat marţi autorităţile sanitare franceze.

Febra Denga este răspândită de țânțarii infectați cu un virus Denga. Boala este frecventă în zonele cu climat cald și umed - medii în care țânțarii prosperă. Nu este contagioasă, așa că nu poate fi răspândită de la o persoană la alta, însă o persoană care are virusul poate infecta țânțarii, care la rândul lor îl răspândesc și mai mult.

„De la 1 ianuarie 2024, 1.679 de cazuri de febră denga au fost importate în Franţa continentală, faţă de 131 în 2023 în aceeaşi perioadă”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al Sănătăţii, dr. Grégory Emery, potrivit căruia Franța se confruntă „cu o situaţie fără precedent”.

Aceste cazuri importate se referă la persoane care au călătorit în regiuni ale lumii, în special în Antilele Franceze (Guadelupa şi Martinica), unde virusul Dengue transmis de ţânţarii tigru circulă endemic.

„Ceea ce observăm în Franţa este o oglindă a ceea ce se întâmplă în Antile şi mai larg în regiunea Americii Latine şi a Caraibilor”, unde febra dengue circulă de la începutul anului „la niveluri niciodată atinse până acum”, a remarcat directoarea generală a Sănătăţii Publice Franţa, dr. Caroline Semaille, citată de Agerpres.

Cazurile de febră denga importate chiar înaintea Jocurilor Olimpice, care se vor desfășura în Franța între 26 iulie și 11 august 2024, vor încuraja amestecarea populaţiilor în plin sezon al ţânţarului tigru, și par să bată recordul din 2023 (2.019).

Întrucât „numărul semnificativ de cazuri importate ar putea duce la apariția în Franţa a unor lanţuri de transmitere autohtone”, directoarea generală a Sănătăţii a cerut „vigilenţă” şi adoptarea „acţiunilor potrivite pentru a limita proliferarea ţânţarului tigru”, cum ar fi eliminarea apei stagnante şi evitarea înţepăturilor de ţânţari.

Mesajele de prevenire sunt „cu atât mai importante cu cât în următoarele săptămâni Franţa va găzdui un eveniment important, fericit şi pozitiv: Jocurile Olimpice şi Paralimpice pentru care vor veni numeroşi participanţi pe teritoriul metropolitan”, a avertizat Grégory Emery.

Ratele de îmbolnăvire au crescut deja de opt ori la nivel global în ultimele două decenii, de la 500.000 în 2000 la peste cinci milioane în 2019, în mare parte din cauza schimbărilor climatice, precum și a creșterii numărului de persoane care circulă și a urbanizării.

Cercetătorul șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat recent că, febra Dengue va deveni o amenințare majoră în sudul Statelor Unite, în sudul Europei și în noi zone din Africa în acest deceniu, deoarece temperaturile mai ridicate creează condițiile pentru ca țânțarii purtători ai infecției să se răspândească.

Ce simptome dă boala

După o perioadă de incubație de 4-10 zile, infecția cu oricare dintre cele 4 serotipuri de virus Denga, poate produce un spectru larg de manifestări clinice, însă cele mai multe infecții sunt asimptomatice sau subclinice.
Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei.

Caracteristicile clinice ale febrei Denga variază în funcţie de vârsta pacientului: sugarii şi copii mici pot avea febră cu erupţii; copii mai mari și adulții pot avea fie o febră ușoară sau boala clasică, cu debut brusc cu febră mare, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupţii cutanate. Unii pacienţi pot prezenta dureri în gât, inflamarea faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie.

Pot apare uşoare manifestări hemoragice cum ar fi sângerare de nas și gingii, petesii, sângerare vaginală (la femeile de varstă fertilă), sau sangerări gastro-intestinale, însă acestea nu sunt manifestări comune, ele anunță de fapt o formă clinică severă de boală.

Forma severă (febra Denga hemoragică) este o complicație potențial mortală, care se caracterizează prin febră mare (de 41 ° C) care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficienţă circulatorie, hemoragii severe și insuficiență de organ. Copii au risc crescut de a face forme severe de boală.

Însănătoșirea în urma infecţiei cu virusul Denga conferă imunitate pe tot parcursul vieţii numai împotriva serotipului de virus cu care a avut loc infecția și o protecţie parţială şi tranzitorie (timp de 2-3 luni) față de celelalte trei trei serotipuri.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru febra Denga. Pentru forma severă (febra hemoragică) menținerea volumului de sânge circulant este obiectivul principal al tratamentului.

Măsuri de prevenire

Constau în protecția individuală față de înțepătura de țânțari. Se recomandă ca în timpul șederii în zona endemică, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete, în timpul zilei cînd țînțarii sunt activi.

Pot fi aplicate substanțe repelente, care îndepărtează țânțarii, pe haine sau pe părțile de corp lăsate descoperite.

În timpul somnului (mai ales în timpul zilei), patul va fi protejat de o plasă specială pentru țânțari care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide. În camera se vor folosi substanțe insecticide sub diferite forme (aerosoli, benzi impregnate, pastile). 

Dacă în timpul șederii în zona endemică sau la scurt timp după întoarcerea de acolo apare febra însoțită de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupții cutanate este bine să consultați un medic. 

Comenteaza