Femeile din Pata Rât, testate în cadrul unui program de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Femeile din Pata Rât, testate în cadrul unui program de screening pentru depistarea cancerului de col uterin
Femeile de etnie romă din Pata Rât au beneficiat, miercuri, de posibilitatea unui consult medical gratuit, în cadrul unui program de screening pentru depistarea cancerului de col uterin derulat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Acţiunea face parte dintr-un program cofinanaţat prin granturi norvegiene, care se va desfăşura până în anul 2017. Cu ajutorul unui echipament mobil de screening pentru cancerul de col uterin, medicii au consultat câteva zeci de femei din comunitatea de la Pata Rât.

"Desfăşurăm o activitate de prelevare de teste HPV, testând infecţia virală în rândul femeilor rrome din această colectivitate. Cazurile pozitive le vom testa după aceea Babeş-Papanicolau. Este o acţiune de prevenire a cancerului de col uterin, finanţată din granturi norvegiene şi axată mai ales pe accesul populaţiei feminine rrome şi a altor populaţii defavorizate la programele de prevenire a cancerului desfăşurate de Institutul Oncologic din Cluj", a precizat medicul Florian Nicula, directorul proiectului.

Valoarea proiectului se ridică la 1,5 milioane de euro. Până în 2017 vor fi consultate 2.500 de femei de etnie romă, peste 700 dintre acestea fiind deja testate. Femeile care vor avea nevoie de tratament, îl vor putea primi gratuit în cadrul Institutului Oncologic din Cluj. "Terapia este gratuită. Avem acum o discuţie cu Casa de Asigurări de Sănătate sub forma unor adeverinţe acolo unde nu sunt asigurate, sunt cazuri sociale şi se consideră asigurate neplătitoare femeile care necesită tratament", a precizat Nicula.

Proiectul este desfăşurat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă", în calitate de promotor, în parteneriat cu Oslo Universitetssykehus HF/Kraftregisteret din Norvegia, finanţat prin Granturile Norvegiene 2009-2014, în cadrul programului "RO 19 iniţiative în sănătatea publică", derulat de Ministerul Sănătăţii. Partenerul norvegian al proiectului este reprezentat de Trude Andreassen, care realizează un doctorat pe tema barierelor în rândul populaţiei rome.

"România are cea mai mare rată de mortalitate cauzată de cancer şi este foarte important să facem ceva în privinţa acestei probleme. Cancerul poate fi prevenit prin vaccinare sau prin screening, aşa că acest program este menit să facă mai multe femei să îşi facă aceste analize", a explicat Trude Andreassen.

Femeile din comunitatea romă au acceptat propunerea medicilor clujeni şi s-au prezentat la control. Pentru unele dintre ele, trecute de 50 de ani, a fost primul consult medical de acest fel.

"Nu am mers până acum pentru că nu am avut probleme, nu mă durea nimic. Dar totuşi dacă o venit aici gratis am zis că de ce să nu ştiu o treabă? Şi mi se pare foarte bine. O să vină şi fiica mea, nora mea, deci din familia mea o să mai vină la control, e interesant pentru ele că îs tinere. Eu îs bătrână deja, am avut 10 copii, slavă Domnului i-am născut bine pe toţi şi acuma am vrut, totuşi, să ştiu despre sănătatea mea", a precizat o femeie în vârstă de 61 de ani.

Comenteaza