Frica de spital poate ucide mai repede decât noul coronavirus
Medicii le transmit celor cu afecţiuni cronice să nu le fie teamă să vină la medic dacă au probleme, pentru că starea lor se poate agrava rapid. Pandemia a redus procedurile de salvare a vieţii cu 40%, o arată un studiu al Centrului de Cardiologie Monzino din Milano.
Prof. Dr. Aexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Când spui urgenţe şi orice altceva la aprecierea medicului este un mesaj care poate să limiteze prezentarea la medic. Şi este perceput aşa şi de pacienţi, şi de corpul medical. Şi atunci cred că ar trebui să descriem mai bine, şi am putea să o facem, mai sunt 3 săptămâni până în 15 mai, ar trebui să descriem cât mai bine care sunt categoriile de afecţiuni care trebuie să meargă la medic.
Este semnalul de alarmă pe care l-a tras Prof. Dr. Alexandru Rafila în cadrul emisiunii Marius Tuca Show. Frica de infectare dar şi prevederile neclare din lege i-au făcut pe pacienţii cu diferite afecţiuni cronice să nu mai vină la spital. Asta îi poate pune însă în pericol de moarte.
Dr. Adrian Linte, medic primar cu competenţe în cardiologie: Aceste intervenţii, dacă nu sunt făcute la momentul optim ele pot să nu-şi mai atingă scopul. Infarctul miocardic are o mortalitate mai mare decât infecţia cu coronavirus, şi înţelegând acest lucru ne dăm seama că nu trebuie să evităm să apelăm la ajutorul medicului şi pentru alte simptome care nu sunt respiratorii. Vor fi protejaţi de infecţia cu noul virus în instituţiile medicale.
Dr. Andreea Stancu, chirurg vascular: Dacă vin, vin în stadii mult mai grave, foarte avansate ale bolii, şi este foarte greu ca să mai facem ceva să-i salvăm, astfel încât se ajunge la amputaţii majore, sau chiar la existus ( moarte).
Frica de spital a triplat în Italia deja decesele prin atac de cord. Pandemia a redus procedurile de salvare a vieţii cu 40%! O arată un studiu al Centrului de Cardiologie Monzino din Milano, transmite Mediafax.