Gata cu plimbările inutile la comisie! Certificatul de handicap ireversibil devine permanent

Gata cu plimbările inutile la comisie! Certificatul de handicap ireversibil devine permanent

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede că persoanele cu handicap ireversibil vor primi un certificat permanent, fără a mai fi nevoite să meargă periodic la comisia de specialitate.

„Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”, se arată în actul normativ.

Potrivit legii, autoritățile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare și încadrare în grad de handicap au obligația stabilirii afecțiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil.

Nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amendă cuprinsă între 30.000 și 100.000 de lei.

Legea impune ca în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, autoritățile publice să actualizeze ordinele ministeriale referitoare la criteriile de evaluare și încadrare în grad de handicap pentru adulți și copii.

Comenteaza