Generaţia X, cea mai afectată de cancer. Rata îmbolnăvirilor, peste cea a părinţilor şi bunicilor: " Este o adevărată pandemie"

Generaţia X, cea mai afectată de cancer. Rata îmbolnăvirilor, peste cea a părinţilor şi bunicilor: " Este o adevărată pandemie"

Statisticile medicale arată că în rândul celor din generația X se înregistrează cea mai mare creştere a incidenţei cancerului în comparaţie cu orice generaţie anterioară.

Pentru prima dată, există o generaţie cu o rată a cancerului mai mare decât cea a părinţilor săi. Este vorba despre generația X, adică cei născuţi între 1965 şi 1980. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu al Institutului Naţional de Cancer din SUA, care a analizat datele provenite de la 3,8 milioane de pacienţi cu cancer. Potrivit rezultatelor, publicate în „Jama Network”, incidenţa cancerului în SUA ar putea rămâne ridicată timp de decenii.

Cancerele sunt în creştere la grupele de vârstă mai tinere, dar tendinţele în ceea ce priveşte incidenţa pe an de naştere sunt încă neclare. Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare prin estimarea tendinţelor prevalenţei cancerului de-a lungul generaţiilor, pe baza cazurilor constatate în baza de date cu 13 registre a programului Surveillance, Epidemiology, and End Results, scrie Mediafax.

Cancerele invazive diagnosticate la vârsta de 35-84 de ani între 1992 şi 2018 au fost „clasificate" în funcţie de zona afectată şi de alţi parametri, cum ar fi sexul şi etnia. Cercetătorii au folosit apoi diferite modele de calcul pentru a compara incidenţa diferitelor tipuri de cancer la vârsta de 60 de ani în cadrul Generaţiei X (1965-1980) şi al Baby Boomers (1946-1964). S-a constatat că Generaţia X a fost cea mai afectată.

În special, femeile sunt mai predispuse să dezvolte cancer la tiroidă, rinichi, rect, uter, colon, pancreas, limfom non-Hodgkins şi leucemie.

În rândul bărbaţilor, creşte rata cancerului de tiroidă, rinichi, rect, colon, prostată şi leucemie.

Incidenţa cancerului pulmonar a scăzut atât la bărbaţi, cât şi la femei. În scădere este şi cea a cancerului de col uterin şi, în rândul bărbaţilor, a limfomului non-Hodgkins.

Stilul de viaţă corect este arma câştigătoare împotriva cancerului, care poate preveni 40% din neoplazii.

Printre factorii incriminaţi se numără fumatul, instabilitatea genomică şi inflamaţia cronică, dezechilibrele imunitare şi microbiota alterată, care creează un mediu favorabil pentru trecerea celulelor pre-maligne la cele maligne.

Despre acest lucru s-a discutat la Chicago, la ediţia 2024 a Congresului Mondial de Oncologie (Asco).

„Ne aflăm într-o adevărată pandemie de cancer: în fiecare zi, în Italia, 1.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer”, a explicat, potrivit Il Messaggero, Saverio Cinieri, preşedintele Fundaţiei Asociaţiei Italiane de Oncologie Medicală.

„Procesul de cancerogeneză durează mulţi ani, chiar zeci de ani. În această perioadă omul pare sănătos şi total asimptomatic, însă, în realitate, mai mulţi factori favorizează deja în mod activ transformarea. Un exemplu clasic este fumatul, în care fiecare ţigară fumată induce procesul de carcinogeneză. Instabilitatea genomică este, de asemenea, principala condiţie fiziologică care poate favoriza dezvoltarea cancerului, inflamaţia cronică, dezechilibrele imunitare şi alterarea microbiotei".

Pentru Cinieri, obiectivul este de a intercepta aceşti „factori de cancer” modificabili. „Acest lucru este posibil şi prin intermediul unor simple probe de sânge”, continuă el. „Este ceea ce numim prevenţie activă împotriva cancerului, care trebuie, evident, să fie combinată cu un stil de viaţă corect. Numai în acest fel putem reduce povara bolii şi ne putem concentra pe cele mai eficiente şi din ce în ce mai personalizate terapii”.

Comenteaza