Încă un caz confirmat de infectare cu virusul Zika a unui cetăţean român

Încă un caz confirmat de infectare cu virusul Zika a unui cetăţean român
Este vorba despre un băiat în vârstă de 10 ani care a venit din Guyana Franceză.

În data de 19 iulie, ora 21:45, Ministerul Sănătăţii a primit confirmarea existenţei unui al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetăţean român în afara ţării, precizează instituţia.

"Este vorba despre un băiat în vârstă de 10 ani, care locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a sosit în România în data de 12 iulie în vizită la rude. O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupţii pe piele şi mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore", conform comunicatului emis de Ministerul Sănătăţii

În data de 15 iulie, băiatul s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti. Date fiind simptomele pe care le-a avut şi faptul că locuieşte într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat.

"Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz", explică Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a trimis miercuri dimineaţa o informare către Primăria localităţii unde se situează familia băiatului şi către Consiliul Judeţean, însoţită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti ţânţari.

Primul caz de infecţie cu virusul Zika în România, anunţat de Ministerul Sănătăţii în 12 iulie, a fost cel al unei femei în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica.

Virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar şi prin contact sexual cu o persoană deja infectată. Nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.  

Persoanele care vin din ţări cu risc de infecţie şi prezintă erupţii, febră, dureri musculare, dureri de cap şi conjunctivită trebuie să se prezinte imediat la medic pentru evaluare.

Specialiştii recomandă celor care călătoresc în zonele endemice să se protejeze, să aibă soluţii care alungă ţânţarii, să se îmbrace cu pantaloni şi bluze cu mâneci lungi, pentru că nu există vaccin şi nici medicaţie profilactivă.

 

Comenteaza