Îngrijorări: Un virus care poate pune în pericol viața se răspândește în Europa

Îngrijorări: Un virus care poate pune în pericol viața se răspândește în Europa

Agentul patogen este transmis de rozătoare, iar medicii sunt îngrijorați că descoperă cazuri de persoane contaminate la sute de kilometri de locurile unde se întâlnește de obicei acest virus.

Cercetătorii au descoperit că rozătoarele locale din Suedia sunt purtătoare ale unui agent patogen care poate sări la oameni și se poate transforma în febră hemoragică. Șoarecii scurmători (Myodes glareolus) din Skåne, în sudul Suediei, sunt purtătorii acestui virus care poate provoca febră hemoragică la om, arată rezultatele unor cercetări recenteconduse de Universitatea din Uppsala, scrie 360medical.ro.

Specialiștii sunt îngrijorați și nu știu dacă acest virus se va răspândi și mai mult. Constatările, pe scurt:

În 2018, medicii din comitatul Scania din sudul Suediei au fost nedumeriți când au diagnosticat un caz de nefropatie epidemică (NE) – o boală rară care poate provoca febră hemoragică la oameni.

Această boală, cauzată de virusul Puumala, purtat de șoarecii scurmători (de pădure), cele mai comune rozătoare din Europa, nu mai fusese niciodată observată atât de departe în sud, la peste 500 km de teritoriul său de origine din nordul Suediei.

Acest tip de șoareci sunt frecvent văzuți în Europa și nu de puține ori se intersectează cu oamenii având în vedere că se adăpostesc în clădiri atunci când condițiile meteo nu le permit să stea afară.

Doi ani mai târziu, a apărut un al doilea caz local, confirmând că virusul s-a răspândit într-o nouă regiune.

Prin intermediul testelor genetice, publicate recent într-un articol în revista Emerging Infectious Diseases, cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare – virusul care infecta rozătoarele din Skåne nu era aceeași tulpină întâlnită în nordul Suediei.

În schimb, era o variantă distinctă, strâns înrudită cu virusurile Puumala din Finlanda sau din Karelia rusă, aflate la sute de kilometri distanță.

Cumva, această tulpină străină a virusului care cauzează febra hemoragică a pătruns în populația de șoareci scurmători din sudul Suediei, probabil în ultimul deceniu.

Deși până în prezent au fost identificate doar două cazuri la om, această tulpină virală emergentă reprezintă o nouă amenințare incertă pentru sănătatea publică, a cărei prevalență și gravitate trebuie studiate îndeaproape, spun oamenii de știință.

Febra hemoragică se referă la un grup de boli virale care afectează sistemul vascular al organismului (rețeaua de vase de sânge) și provoacă o fragilitate crescută a acestora, ceea ce duce la hemoragii interne și alte complicații. Principalele simptome ale febrei hemoragice includ febră bruscă, sângerări, disfuncții ale organelor și șoc septic.

Printre exemplele bine cunoscute de virusuri ale febrei hemoragice se numără virusul Ebola, virusul febrei Lassa, virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo, virusul febrei galbene și virusul Dengue.

Aceste virusuri se transmit de obicei la om prin contactul cu animale infectate sau cu fluidele corporale ale acestora sau prin intermediul unor insecte precum țânțarii sau căpușele.

Unele dintre aceste virusuri se pot transmite, de asemenea, de la o persoană la alta prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Febrele hemoragice sunt adesea severe și pot pune viața în pericol, în special în lipsa unui tratament adecvat și a unei îngrijiri de susținere.

Comenteaza