Leacul divin: Tămâia. Care sunt beneficiile

Leacul divin: Tămâia. Care sunt beneficiile
| Foto: J.M.Garg/commons.wikimedia.org

Planta de leac cu har sfânt de la zei, Tâmâia (Boswellia serrata). Aceasta poate trata multe boli și este foarte benefică pentru corpul uman.

Bine-cunoscut de oameni, tâmâia era una dintre cele mai prețioase mărfuri în antichitate, valoarea sa era apropiată de cea a aurului. De-a lungul istoriei, tămâia a fost prezentă în toate ritualurile religioase. Vechii egipteni numeau tămâia „transpirația zeilor" și o foloseau în ritualurile de mumificare. Cei bogați făceau zilnic fumigații cu tămâie, deoarece parfumul ei aromat le dezinfecta casele, le liniștea spiritul și le alunga gândurile rele.

Primele consemnări despre puterea vindecătoare a tămâiei se găsesc în texte vechi de trei mii de ani, de pe Valea Nilului, potrivit plantedeleac.com.

„Tămâie îți aducem Ție, Hristoase, Dumnezeul nostru, întru miros de bună mireasmă duhovnicească, pe care primind-o în jertfelnicul Tău cel mai presus de ceruri, trimite-ne nouă harul Preasfântului Tău Duh" - aceasta este rugăciunea prin care preotul ortodox binecuvântează tămâia înainte de a tămâia, și care ne arată rolul și importanța tămâiei în mărturisirea credinței noastre și în același timp, ne indică semnul prezenței lui Dumnezeu prin harul Duhului Sfânt.

Ce este tămâia?

Tâmâia are un efect inhibitor asupra inflamației, ajută la încetinirea, până la stoparea distrugerii țesutului cartilaj și articular, observându-se o amplitudine mai mare a mișcărilor și o mai mică durere și rigiditate, deja după câteva săptămâni de consum. Așadar se observă creșterea flexibilității articulațiilor și mărirea capacității de efort, fără durere. Spre deosebire de alte produse prescrise pentru aceste afecțiuni, și care conțin de obicei ibuprofen, tămâia poate fi administrată pentru perioade lungi de timp fără a cauza efecte secundare.

Benefică pentru stomac, inflamații și leziuni

În astmul bronșic, consumul de tămâie reduce crizele ca frecvență și durată și crește debitul de aer prin plămâni. În colita ulcerativă și sindromul Crohn - tămâia reduce inflamația gastrointestinală și afectarea țesutului. Aceste boli sunt caracterizate de o inflamație cronică în intestin și în tractul digestiv. Tămâia reduce leziunile și inflamațiile, prin reducerea numărului de celule care contribuie la inflamație și prin creșterea numărului de celule care luptă împotriva inflamației. După o cură de numai 6 săptămâni cu tămâie, se îmbunătățesc semnificativ simptomele.

S-a dovedit științific că tămâia separă nucleul celulei canceroase, de corp (citoplasmă) și blochează reproducerea ADN-ului defect. Responsabil pentru acest proces este acidul boswellic conținut de tămâie, care este unul din cei mai activi agenți anti-tumorali cunoscuți. În tratamentul cu citostatice de sinteză, sunt distruse atât celulele maligne cât și cele sănătoase. Acidul boswellic din tămâie distruge doar celulele bolnave, care au suferit mutații. Eficiența sa a fost observată în tratamentul cancerului la sân, la ovare, la colon, la rect, la vezica urinară, la rinichi, la stomac, la creier (meningiom, neuroblastom, gliom), în cancerul bucal și pulmonar, în cancerului hepatic, pancreatic și în caz de leucemie și limfoame maligne. Tămâia are de asemenea faima de a micșora până la distrugere, chisturile ovariane, chisturile de pe ficat, plămâni și rinichi. Administrată în cure de 3 luni, diminuează inflamația și durererea produsă de nodulii la sân și reduce riscul de malignizare al acestora.

Bună la memorie și ficat

Consumul de tămâie îmbunătățește memoria pe termen scurt, inclusiv la persoanele în vârstă, prevenind Alzheimerul, crește memoria vizuală și scurtează timpul de recuperare în caz de accident vascular ischemic. Crește tonusul psihic și elimină stările de tristețe, depresie, apatie, atac de panică. Curele de câteva săptămâni cu tămâie induc o stare de stabilitate psihică, atenuează emoțiilor extreme, prevenind apariția și ameliorând tulburările bipolare.

Tămâia protejează ficatul de stresul psihic, de substanțele toxice (medicamente, alcool, aditivi alimentari sintetici etc.), precum și a virușilor. În hepatita cronică evolutivă, tămâia stopează procesul de fibrozare a ficatului și evoluția lui spre ciroză. Tămâia este și un protector renal deosebit, deoarece în cure lungi, stimulează funcția de filtrare a rinichilor, ceea ce conduce la scăderea nivelului ureei și creatininei din sânge.

Tămâia se recomandă și în ciroză, pancreatită, gută, Lupus eritematos, tumori cerebrale, poliartrita reumatoidă, reumatism cronic degenerativ (artroze, spondiloză), dureri musculare, nevralgii.

Tămâia fortifică sistemul imunitar, stimulând multiplicarea și activarea celulelor străjer a sistemului imunitar, cele responsabile cu anihilarea atacului germenilor infecțioși din sânge, înainte ca aceștia să se replice și să producă o boală. Tămâia crește și feritilitatea masculină, ajutând la creșterea concentrației de spermatozoizi pe centimetru cub de spermă și la creșterea motilității lor, crescând astfel șansele ca aceștia să fecundeze ovulele.

EXTERN, aplicațiile cu ulei esențial de tămâie, au un extraordinar efect antiîmbătrânire - se reduc vizibil ridurile, dacă se aplică în combinație cu uleiul de argan sau cu uleiul de migdale. Uleiul de tămâie aplicat pe mușcăturile de insecte, vindecă repede locul. 

Tâmâia combate depresia și stresul

FUMIGAȚIILE cu tămâie alungă anxietatea și depresia, stările tensionate și stresul. Mirosul de tămâie activează starea de bine, de liniște, de bucurie, de relaxare și limpezește mintea. Este un bun remediu și în psihozele și nevrozele grave. În cazuri de insomnie, se face în dormitor o fumigație cu tămâie înainte de culcare iar somnul va fi foarte odihnitor.


 ATENȚIE! Pentru uz intern nu se folosește decât tămâia vândută în magazinele naturiste sau în farmacii, pe ambalajul căreia se specifică că este NATURALĂ și poate fi administrată pe cale orală. NU se consumă tămâia vândută la pangarele din biserici, deoarece în majoritatea cazurilor este SINTETICĂ și este TOXICĂ folosită intern.

ATENȚIE! În magazinele naturiste și în unele farmacii, se găsește extract de tămâie comercializat și sub numele BOSWELLIA (după numele arborelui care o produce și după numele acidului boswellic conținut) și care este recomandat de obicei, din neștiință, doar pentru ARTICULAȚII ( deși unii producători scriu clar în prospect, mai multe afecțiuni pe care le tratează). Dacă nu găsiți tămâie comestibilă bucățele sau dacă vă este dificil să o înghițiți, puteți folosi liniștiți aceste extracte de tămâie aflate în comprimatele/capsule numite ”Boswellia” de unii producători și ”Extract de tămâie” de alții, pentru toate afecțiunile amintite mai sus.â

Contraindicații

Transplant de organe, sarcină, alăptare, copii sub 7 ani. Intoleranță la tămâie.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza