"Long Covid-19": Simptomele timpurii care indică faptul că nu vei scăpa de Covid-19 săptămâni sau luni de zile

"Long Covid-19": Simptomele timpurii care indică faptul că nu vei scăpa de Covid-19 săptămâni sau luni de zile
| Foto: Getty Images

Potrivit unui studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă, anumite simptome ale infectării cu virusul SARS-CoV-2 care apar în prima săptămână de la infectare ar arăta că boala se va întinde pe o perioadă mai îndelungată.

Astfel, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Kings College London, persoanele care se confruntă cu oboseală, durere de cap, dificultate în respirație, voce răgușită și dureri musculare s-ar putea confrunta cu boala pe o perioadă mai lungă de timp, în ciuda faptului că vârsta, sexul și IMC joacă un rol important în procesul de vindecare, transmire DigiWorld.

Acest studiu a arătat că vindecarea este mult mai lentă în cazul persoanelor care experimentează cel puțin trei dintre aceste simptome. Experții susțin, însă, că persoanele care suferă de coronavirus de lungă durată sunt dificil de monitorizat, întrucât mulți dintre ei se tratează acasă și oricum, n-ar putea să stea internați în spital săptămâni sau chiar luni de zile.

Studiul de la Kings College London a fost realizat pe mai bine de 4.000 de bolnavi de coronavirus din Suedia, Marea Britanie și SUA, care au fost rugați să înregistreze simptomele într-o aplicație. Aproximativ 20% dintre ei au susținut că nu s-au simțit mai bine după patru săptămâni, interval de timp după care cercetătorii pun diagnosticul de ”long Covid-19”.

De asemenea, aproape 190 de persoane s-au simțit rău la opt săptămâni de la infectare, confruntându-se cu simptome persistente, iar până la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienți au spus că nu și-au revenit încă. Mai mult de atât, persoanele care suferă de coronavirus de lungă durată au experimentat oboseală accentuată ori dureri de cap.

”Știm că oboseala este o componentă uriașă, așa că mă bucur foarte mult că cercetările lor au surprins acest lucru”, a declarat Natalie Lambert, profesor asociat de medicină la Universitatea Indiana, care nu a fost implicat în studiu, pentru Business Insider.

De departe cel mai puternic predictor al unui caz de COVID-lung, în conformitate cu studiul Kings College, a fost vârsta. Aproximativ 22% dintre participanții cu vârste de la 70 de ani în sus au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

Participanții cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) au fost, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta COVID-lung.

În ceea ce privește sexul, femeile din grupele de vârstă mai tânără s-au dovedit a fi mai susceptibile la acest timp de boală decât bărbații. Aproximativ 15% dintre femeile din studiu au avut simptome pe termen lung, comparativ cu aproape 10% dintre bărbați.

Comenteaza