Mamele, lăsate fără medicamente din cauza unei erori informatice VIDEO

Mamele, lăsate fără medicamente din cauza unei erori informatice VIDEO
Mamele, lăsate fără medicamente din cauza unei erori informatice. Sute de mii de mame din România, aflate în concediu pentru creşterea copilului, nu beneficiază de reţete compensate sau gratuite. O deficienţă a programului folosit în întregul sistem sanitar românesc îi pune pe medicii de familie în imposibilitatea de a elibera reţete gratuite, aşa că mamele bolnave trebuie să scoată bani din buzunar pentru medicamente.

Deficienţa a fost observată de un medic de familie din Cluj, care a vrut să prescrie o reţetă gratuită pentru o mămică aflată în concediu pentru creşterea copilului. Numai că, surpriză, programul nu a emis reţeta, din cauza unei erori. Acesta spune pentru Realitatea TV Cluj cum a constatat eroarea.

Din fericire, multe mămici nu s-au confruntat cu această problemă pentru că au avut noroc să nu se îmbolnăvească. Vezi ce spun acestea, în materialul video

Există însă şi mame care au scos bani grei din buzunar pentru medicamente, deşi, potrivit legii, au dreptul la medicaţie gratuită sau compensată.

Medicul de familie care a sesizat eroarea spune că a cerut lămuriri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate încă din octombrie 2013, dar până acum nu a primit nici un răspuns. Medicul Ioan Mureşan explică în materialul video ce răspuns a primit.

De vină pentru eroare ar putea fi aplicaţiile diferite ale programului pe care îl foloseşte fiecare medic în parte, spun reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Cluj.

"O posibilă explicație ar putea fi aplicația utilizată de respectivul medic de familie", spune purtătorul de cuvânt al CJAS, Crina Grozav. "CJAS va verifica punctual situația reclamată, urmând să revenim ulterior cu o explicație".

Statisticile arată că în acest moment în România există peste un milion de mame aflate în concediu pentru creşterea copilului până la 2 ani, care ar putea avea nevoie în orice moment de o reţetă pentru medicamente gratuite.


Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Florin Dan

 

Comenteaza