Mare grijă! Când vom atinge vârful sezonului gripal

Mare grijă! Când vom atinge vârful sezonului gripal

Vârful sezonului gripal va fi undeva în intervalul 15 ianuarie - 10 februarie, după care cazurile de gripă vor scădea, anunţă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Rafila a explicat, joi, ce înseamnă epidemia de gripă, respectiv o succesiune de 3 săptămâni epidemice.

Comparativ cu 5 sezoane anterioare anului 2020, deoarece sezoanele 2020 - 2021 şi 2021 - 2022 au fost atipice pentru că au dus la o circulaţie mult mai scăzută a tulpinilor care produc de obicei viroze respiratorii în sezonul rece, numărul actual de cazuri depăşeşte cu peste 20% media multianuală.

„Vârful, de obicei, în cele 5 sezoane, era undeva în februarie. De data asta avem decembrie- ianuarie, asta înseamnă că sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în urmă cu câţiva ani”, a spus ministrul.

În ce priveşte rata de pozitivare, în ultima săptămâna a anului trecut a fost de 37%.

„Este posibil ca în acest sezon vârful infecţiilor să fie între 15 ianuarie - 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situaţia particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulaţia acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populaţiei este mai redusă”, a spus Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecţie este de obicei este între 2 şi 4 săptămâni.

Măsuri de protecţie: - evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi purtarea măştii de protecţie - menţinerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului - respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă - consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventuale investigaţii suplimentare - consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanenţă organizate la nivel judeţean - continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Comenteaza