Marius Geantă: "7 din 62. Acesta este jocul de noroc al sistemului cu pacienții cu cancer din România"

Marius Geantă:
"Împreună împotriva cancerului! - Cancerul nu are culoare politică!", campanie lansată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cu susținerea Centrului pentru Inovație în Medicină prin care se solicită factorilor de decizie acțiuni concrete și urgente în lupta împotriva cancerului.

Președintele FABC, Cezar Irimia, a declarat într-o conferință de presă că această campanie vine în contextul în care anual sunt diagnosticate în România aproximativ 78.000 de noi cazuri de cancer, din care 48.000 pierd lupta cu boala.

Potrivit reprezentantului FABC, peste 130 de pacienți mor zilnic în România de cancer, o mare parte din aceștia pentru că "nu au acces la tratamente inovative" și la serviciile de radioterapie, relatează agerpres.ro.

"Necesarul de radioterapie este satisfăcut în proporție de doar 22-24%. Am făcut un apel către actualii și viitorii decidenți să ne susțină în lupta împotriva cancerului și ne dorim adoptarea și implementarea Planului național multianual integrat de control al cancerului pentru perioada 2016-2020. Vă amintesc că atunci când a fost lansat de fostul ministru Patriciu Achimaș Cadariu, domnul premier Dacian Cioloș a spus că va fi implementat până la sfârșitul lui iulie, suntem la sfârșitul lui noiembrie, nu s-a întâmplat absolut nimic", a declarat președintele FABC.

Cezar Irimia a subliniat că sunt necesare inițiative legislative care să faciliteze accesul pacienților bolnavi de cancer la tratament, dar și armonizarea legislației românești în domeniu cu cea europeană.

"(...) Ne dorim inițiative legislative care să ne faciliteze accesul la tratament, la investigații, să nu ne mai întâlnim cu scuze că nu mai sunt fonduri, că s-au terminat fondurile în primele trei zile ale lunii, iar restul trebuie să aștepte. În cancer este mult și o zi să aștepți, dar să aștepți luni de zile... Trebuie să armonizăm legislația românească la cea europeană. Chiar dacă declarativ ea este armonizată, mai sunt mulți pași de făcut până vom avea această armonizare a legislației românești cu cea europeană. (...) Trebuie să dezvoltăm de urgență infrastructura de radioterapie și deblocare a fondurilor alocate prin proiectul semnat de Ministerul Sănătății cu Banca Mondială încă din 2014. Banii aceia zac acolo și nu sunt folosiți", a susținut Irimia.

Printre priorități se află şi dezvoltarea de registre, inclusiv Registrul național de cancer, cu rol esențial în planificarea serviciilor de sănătate necesare, creșterea transparenței în alocarea resurselor financiare pentru pacienții cu afecţiuni oncologice, monitorizarea și controlul coerent al Programului național de oncologie.

"FABC are un prim proiect de a lansa Registrul național pe cancerul mamar metastatic", a anunțat Irimia.

La rândul său, președintele Centrului de Inovație în Sănătate, dr. Marius Geantă, a spus că în ultimii opt ani au fost aprobate în Uniunea Europeană 62 de medicamente noi împotriva cancerului, pacienții români având acces la șapte dintre acestea.

"Șapte din 62. Acesta este jocul de noroc al sistemului cu pacienții cu cancer din România", a subliniat Geantă.

 

Comenteaza