Medic clujean învins de sistemul de sănătate din România. După zeci de ani de muncă, se vede nevoit să plece din ţară

Medic clujean învins de sistemul de sănătate din România. După zeci de ani de muncă, se vede nevoit să plece din ţară
După o viaţă petrecută într-o unitate spitalicească din Cluj, un renumit medic spune că este nevoit să plece în străinătate pentru a putea profesa în continuare.

Ajuns în pragul vârstei de pensionare, un cunoscut medic din Cluj-Napoca se arată nemulţumit de sistemul sanitar din România. În cursul lunii februarie, Dan Nicolau a încercat, în zadar, să ia legătura cu actualul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, solicitându-i să modifice un articol al legii care reglementează condiţiile în care cadrele medicale îşi pot continua activitatea şi după 65 de ani, impusă ca vârstă de pensionare de legislaţia actuală.

"Am fost îndrumat să vorbesc cu domnul ministru, domnul ministru nu vrea să vorbească cu mine, i-am scris cu intenţia de a putea să eliminăm un articol de lege discriminativ, adică cadrele didactice după ce sunt date afară din învăţământ pot să se transfere şi să lucreze până la 70 de ani în sistemul de sănătate, dar medicii primari care au stat zeci de ani în sistem nu putem continua; că ei nu vin să se angajeze ca profesori cercetători, ci vin ca medici primari. Deci cei din alt minister se transferă la Sănătate şi stau până la 70 de ani şi cei care trudim în sistem nu avem acest drept", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, medicul Dan Nicolau.

Legea 95/2006, Art. 385. - (1) Medicii se pensionează la vârsta prevăzută de lege.
(2) In unităţile sanitare publice, medicii membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române, profesori universitari şi cercetători ştiinţifici gradul I, doctori în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

După ce zeci de ani a lucrat ca medic în Cluj-Napoca, oraşul în care a crescut şi s-a format, doctorul s-a văzut în situaţia de a lua o decizie radicală: aceea de a pleca în străinătate, la 65 de ani, pentru a-şi putea desfăşura meseria. Din aprilie, acesta va profesa la o clinică din Debrecen. "Nu am ce să fac, fiindcă aici se va organiza un concurs şi va veni un coleg nou pe postul meu", mărturiseşte medicul. Odată cu plecarea acestuia din instituţia spitalicească, unul dintre cele două aparate cu laser va fi relocat.

Înainte de a lua această decizie, a încercat să vadă care sunt posibilităţile de a rămâne în spital, chiar şi fără a fi remunerat şi şi-a manifestat disponibilitatea de a profesa în continuare. "Am primit nişte răspunsuri aberante, că pot să mai vin sa fac de gardă să îmi întregesc pensia. Nu am solicitat bani, am solicitat doar o posibilitate prin care să mai pot să lucrez, pur şi simplu ar fi un act benevol din partea mea, de fapt, că nu am cerut salariu", explică Nicolau.

Luni, acesta şi-a depus demisia din toate funcţiile deţinute în prezent în structura Ministerului Sănătăţii, adică acelea de şef de secţie, membru al comisiei consultative a instituției, preşedinte al comisiei teritoriale pentru avizarea tratamentelor în străinătate şi va rămâne în spital până la sfârşitul lui martie.

În plus, medicul clujean trage un semnal de alarmă asupra sistemului de sănătate din România. "Anual, din generaţiile apropiate de mine, circa 300 de medici plecăm din sistem, deci România îşi permite să piardă anual un număr mare de medici calificaţi şi cu experienţă, neavând în spate cu cine să îi înlocuiască: tinerii pleacă, noi plecăm, cine rămâne?", se întreabă Nicolau.

Acesta este doctorul care a introdus în România chirurgia laser a metastazelor pulmonare multiple, având şi un brevet de invenţie pentru o proteză valvulară cardiacă.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello din Cluj-Napoca, unitate medicală în care Nicolau îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 30 de ani, susţine că acesta mai poate rămâne în spital doar până la ocuparea postului de la concurs, conform legii. Acesta precizează că alţi medici din instituţia pe care o conduce ar putea să preia atribuţiile doctorului Nicolau.

"Orice medic de chirurgie toractică poate să practice aceste rezecţii de metastaze cu explicaţii foarte clare şi avem un aparat necesar, chiar dacă unul va fi dus la Bucureşti. Şi colegii mei pot să facă aceste operaţii, nu sunt chestiuni sofisticate. Laserul distruge formaţiunile tumorale, metastazele din periferia plămânului, nu din interiorul plămânului", a explicat Vasile Mureşan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj. 

Comenteaza