Medic la Boli Infecţioase Cluj: ''Nu voi pleca urechea când medicii sunt transformați în asasini. Am să las aici jurământul lui Hippocrate''

Medic la Boli Infecţioase Cluj: ''Nu voi pleca urechea când medicii sunt transformați în asasini. Am să las aici jurământul lui Hippocrate''

Teodora Iacob este medic la Spitalul Clinic De Boli Infectioase din Cluj-Napoca si are un mesaj clar si simplu pentru cei care nu cred in medici si in spitale.

''Exact anul trecut pe vremea asta, acordam un interviu pentru Revista Sinteza legat de pandemie, unde spuneam că am trecut alături de pacienți și de colegii prin momente de frică și frustrare, dar am rămas la „medicina mea”, fără a pleca urechea la fantezie atunci când în spațiul public medicii erau transformați în eroi.
Acum, dupa un an, rămân tot la medicina mea, nu voi pleca urechea nici acum când medicii sunt transformați în asasini. Dragi oameni, noi medicii vă suntem alături, mereu. Am să las aici jurământul pe care îl rostim noi, toți medicii, jurământul lui Hippocrate:

“Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
- Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
- Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
- Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
- Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
- Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
- Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
- În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
- Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
- Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."
Vă salută, cu drag, un medic infecționist din Cluj!'', scrie Teodora Iacob, medic la Spitalul de Infectioase Cluj-Napoca.

Comenteaza