Foto Medicii ameniță cu greva generală! Proteste în fața spitalelor, inclusiv în Cluj

Medicii ameniță cu greva generală! Proteste în fața spitalelor, inclusiv în Cluj
| Foto: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România
Medicii ameniță cu greva generală! Proteste în fața spitalelor, inclusiv în Cluj
Medicii ameniță cu greva generală! Proteste în fața spitalelor, inclusiv în Cluj
Medicii ameniță cu greva generală! Proteste în fața spitalelor, inclusiv în Cluj

Angajații din sănătate au ieșit joi, din nou, în curțile spitalelor unde au protestat timp de jumătate de oră și au tras un nou semnal de alarmă în ceea ce privește situația din sistemul medical.

Angajații din sănătate continuă protestele! Zeci de angajați au ieșit joi în curtea Spitalului Județean de Urgență Cluj, nemulțumiți că prin ordonanța dată de Guvern nu se vor majora salariile, ci se vor acorda doar indemnizații. 

Au protestat alături de colegii din Cluj și din țară și membrii Solidaritatea Sanitară din Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, precum și cei de la Institutului Inimii și de la Oncologie.

Unitățile medicale sunt obligate, conform legii, să se încadreze în plafonul de 30% cu sporurile și indemnizațiile, doar că majoritatea spitalelor din țară sunt deja la nivelul maxim al acestui plafon.

Drept urmare, pentru a se putea acorda noi drepturi angajaților, spitalele vor fi nevoite să reducă din sporuri, ceea ce îi nemulțumește pe angajați.

Pe 6 iulie, angajații vor picheta unitățile medicale, iar dacă revendicările nu le vor fi ascultate va urma un miting națională la data de 12 iulie. Dacă nici atunci nu se vor rezolva problemele lor, pe 19 iulie va fi o grevă de avertisment, iar pe 27 iulie va fi declarată greva generală. 

Decalogul revendicărilor Federației Solidaritatea Sanitară:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

  • Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
  • Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
  • Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  • Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.

3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.

4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:

  • Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
  • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
  • Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.

8. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:

  • Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
  • Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.

9. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănă

10. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

loading...
Comenteaza