Medicii clujeni ameninţă cu proteste: cerem dublarea salariilor pentru rezdienţi VIDEO

Medicii clujeni ameninţă cu proteste: cerem dublarea salariilor pentru rezdienţi VIDEO
Medicilor le-a ajuns cuţitul la os şi ameninţă că vor bloca în această toamnă activitatea din spitale. A fost stabilit deja chiar şi un calendar al protestelor. Cadrele medicale spun că, dacă sănătatea nu va primi mai mulţi bani de la guvern, vor refuza să muncească. Primii care vor avea de suferit vor fi, ca de obicei, pacienţii.

Medicii sunt hotărâţi să iasă în stradă şi chiar să blocheze activtatea din spitale, dacă sistemul sanitar nu va primi mai mulţi bani.

"Avem revendicări salariale pentru că noi credem că salarizarea medicilor rezidenţi este catastrofală, e vorba de 200 de euro, cerem dublarea salariilor medicilor rezidenţi", a precizat Victor Enceanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor Cluj.

Salariile mici duc la un adevărat exod al cadrelor medicale. Mii de medici aleg în fiecare an să plece la muncă în străinătate. Numai la Cluj, 700 de doctori părăsesc anual sistemul pentru un loc de muncă bine plătit peste graniţe.

"Există specialităţi cu o carenţă totală de medici, specialităţi de o importanţă vitală: anestezia şi terapia intensivă", a specificat Aurel Bizo, preşedinte Colegiul Medicilor Cluj.

La Cluj s-au pus deja bazele unei coaliţii între asociaţiile profesionale care reprezintă interesele cadrelor medicale. Primul pas este pichetarea ministerului sănătăţii din 18 până în 27 septembrie.

"După derularea tuturor etapelor revendicative, ne putem aştepta şi la grevă generală în sistemul sanitar, în care cu siguranţă vor marşa un număr mult mai mare de salariaţi", a arătat Ştefan Roman, preşedinte SANITAS Cluj.

În cursa protestelor s-au înscris şi chimiştii, biologii şi biochimiştii. Aceştia vor mai multe drepturi şi, mai ales, cer modificarea legii, astfel încât să li se permită şi lor să facă gărzi.

"A sosit momentul ca şi populaţia să fie alături de această coaliţie pentru că tot ceea ce se cere îi priveşte în primul rând pe pacienţi", a specificat Daniela Beldean, preşedintele Ordinului Biologilor, Chimiştilor şi Biochimiştilor Cluj.

Situaţia din sănătate este cu atât mai gravă cu cât, de la jumătatea lunii octombie, unităţile medicale din judeţul Cluj nu vor mai avea bani pentru funcţionare. Aşa că singura variantă este o rectificară bugetară pozitivă pentru sistemul sanitar, spun sindicaliştii.

Reporter: Ancuţa STĂVAR

Imagine: Rareş RÂŞNOVEANU

 

Etichete
Comenteaza