Medicii de familie îl critică pe Rafila din cauza rețetelor de pastile cu iod. Unii bolnavi vor aştepta săptămâni pentru o consultaţie

Medicii de familie îl critică pe Rafila din cauza rețetelor de pastile cu iod. Unii bolnavi vor aştepta săptămâni pentru o consultaţie
| Foto: gov.ro

Federația Medicilor de Familie din România critică dur anunțul ministrului sănătății, Alexandru Rafila, care i-a îndemnat pe toți cei cu vârsta sub 40 de ani să meargă la medicul de familie pentru a primi reţete pentru pastile de iodură de potasiu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat luni pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă „cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu. Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar cei cu vârste sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia.

Pe de altă parte, medicii de familie avertizează că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau săptămâni pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie.

Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului.

Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.

Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România.

Comenteaza