Medicii, obligaţi să îşi declare sponsorizările VIDEO

Medicii, obligaţi să îşi declare sponsorizările VIDEO
Noua lege a sănătăţii i-ar putea obliga pe medici să raporteze către ministerul de resort toate sponsorizările pe care le primesc: medicamente, aparate medicale sau bani. De asemenea, sponsorizările făcute la congrese de către producătorii de materiale medicale vor trebui declarate.

Sistemul sanitar din România are nevoie de alte legi care să reglementeze adevăratele probleme din acest domeniu, afirmă doctorii. Ioan Figan e medic pediatru şi arată care sunt problemele acestei legi, în materialul video.

Nici asociaţiile de pacienţi, dar nici sindicaliştii din sănătate nu văd cu ochi buni proiectul legislativ care i-ar putea obliga să declare sponsorizările. De multe ori, sponsorii îi ajută pe bolnavi să îşi procure mai uşor medicamentele sau testele pentru controlul diabetului.

"Nu înţelegem utilitatea sa", declară Cristina Petruţ, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Diabet Cluj. "Nu cred că e problema cea mai stringentă; în centrul atenţiei ar trebui să fie pacientul", crede preşedintele Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

Proiectul de lege privind reforma în sănătate se află în dezbatere publică până pe 26 februarie.

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza