Medicii sunt în alertă: A fost confirmat primul caz din Europa de febră Oropouche

Medicii sunt în alertă: A fost confirmat primul caz din Europa de febră Oropouche

Un prim caz de febră Oropouche, o arboviroză precum dengue, Zika sau chikungunya, a fost depistat în Italia.

Cazul a fost raportat autorităţilor sanitare din regiunea Veneto. Potrivit Il Messaggero, este vorba despre un pacient cu antecedente recente de călătorie în regiunea tropicală a Caraibelor.

Virusul a fost izolat în laborator, fiind primul pas spre dezvoltarea de teste de diagnostic specifice şi studii privind capacitatea potenţialilor vectori (ţânţari).

Experţii au dat asigurări cu privire la riscurile potenţiale de transmitere a virusului: deşi insectele din specia „culicoides" sunt prezente în Italia, vectorul specific al acestui virus (Culicoides Paranensis) nu este prezent în Europa, fiind prezent doar în America de Sud şi Centrală.

În plus, subliniază experţii, alţi potenţiali vectori secundari din literatura de specialitate, cum ar fi ţânţarul Culex quinquefasciatus sau Aedes Aegypti, nu au fost raportate în Italia până în acest moment.

Ce este febra Oropouche

Febra Oropouche este o infecție virală tropicală transmisă la om prin mușcături de țânțari și este caracterizată ca o boală febrilă acută, ceea ce înseamnă că începe cu o apariție bruscă a febrei urmată de simptome clinice severe.

De obicei, durează 4 până la 8 zile de la perioada de incubație pentru a începe pentru a observa semnele de infecție , începând de la mușcătura țânțarului sau a muscului infectat. 

Febra este cel mai frecvent simptom, cu temperaturi de până la 40 ° C (104 ° F). Simptomele clinice includ frisoane, dureri de cap, mialgie, artralgie, amețeli, fotofobie, vărsături, dureri articulare, dureri epigastrice și erupții cutanate.

Au existat, de asemenea, unele cazuri în care erupțiile cutanate seamănă cu rubeola și pacienții au prezentat simptome sistematice, inclusiv greață , vărsături , diaree , congestie conjunctivă , dureri epigastrice și dureri retro-orbitale. 

Episodul febril inițial trece de obicei după câteva zile, dar este foarte frecvent să apară o reapariție a acestor simptome cu o intensitate mai mică. Studiile au arătat că acest lucru se întâmplă de obicei în aproximativ 60% din cazuri.

Comenteaza