Foto Ministrul Sănătății, vizită la UPU și Ortopedie Cluj: "Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie". Spitalul Regional, tot la sertar

Ministrul Sănătății, vizită la UPU și Ortopedie Cluj: "Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie". Spitalul Regional, tot la sertar
Ministrul Sănătății, vizită la UPU și Ortopedie Cluj: Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie
Ministrul Sănătății, vizită la UPU și Ortopedie Cluj: Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie
Ministrul Sănătății, vizită la UPU și Ortopedie Cluj: Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie
Ministrul Sănătății, vizită la UPU și Ortopedie Cluj: Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie
Ministrul Sănătății, vizită la UPU și Ortopedie Cluj: Dezolant. Lipsă de organizare și mizerie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a continuat, sâmbătă seara, "seria de vizite inopinate" la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, în Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de Ortopedie.

"Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.

Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta.

Din păcate, am vazut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.

De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală", a scris Sorina Pintea, pe Facebook.

Sorina Pintea a mai precizat că Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, "însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul".

Cu toate că proiectul Spitalului Regional Cluj stă la sertar de ani buni și construcția acestuia a tot fost amânată de Guvern, care a tărăgănat accesarea banilor europeni, ministrul Sorina Pintea spune acum că "studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană".

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al CJ Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest.

CJ a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.

După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii SRU.

Consiliul Judeţean vrea să preia proiectul SRU

Proiectul construirii spitalului regional de la Cluj a rămas pe hârtie, deşi promisiuni legate de demararea construcţiei au tot fost făcute. Zece ani mai târziu, în noiembrie 2018, președintele CJ, Alin Tișe, a transmis Comisiei Europene – Direcția Generală de Politică Regională și Urbană și Autorității de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale o adresă oficială prin care a solicitat preluarea proiectului de construire a SRU.

În răspunsul primit de la comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional 2014/2020 poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, CJ poate solicita Guvernului să declare CJ ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul MS.

Ministrul Sorina Pintea s-a arătat surprins de intenţia anunţată în noiembrie de reprezentanţii CJ Cluj de a construi singuri spitalul regional şi a spus că spitalul îl va construi Guvernul. Pintea a dat asigurări că în cursul lunii decembrie 2018 vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare atât pentru spitalul din Cluj, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova.

Spitalul de la Cluj, amânat, în februarie

În februarie 2019, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj şi Craiova nu vor fi terminate la timp, se va depune în prima fază cerere de finanţare pentru cel din Iaşi. 

„Cererile de finanţare se depun până în luna aprilie, în martie-aprilie e un interval de timp; nu aş putea să vă spun data exactă când depunem cererile de finanţare, dar pot să vă spun că, dacă celelalte studii de fezabilitate nu vor fi pregătite, vom depune Iaşiul în primă fază”.

VEZI și Spitalul regional de la Cluj. Cum explică Guvernul cei 15 ani de întârziere

Comenteaza